Russisk minister vil forhandle ­grænser i Arktis med Danmark

»Vi afventer den FN-afgørelse. Jeg tror, at det er den rigtige måde at gøre det på. I stedet for at gå ud ad et andet spor nu, får vi en tredje­parts vurdering,« siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Som brødre vi dele – også i Ishavet. Sådan lyder budskabet fra den russiske regering til det danske rigsfællesskab.

I stedet for at afvente en årelang afvejning i FN-systemet bør Danmark og Rusland indlede direkte forhandlinger om de fremtidige havgrænser i Arktis.

Det sagde den russiske miljøminister, Sergej Donskoj, torsdag på en arktisk konference i den russiske by Arkhangelsk.

»Vi mener, at vi gennem en sådan dialog kan drøfte mange aspekter af disse ansøgninger og opklare en række ting,« sagde han.

Både det danske rigsfællesskab og Rusland har indleveret krav på store havområder i Arktis. De to krav overlapper hinanden i et havområde på størrelse med Tyskland midt i det nordlige Ishav.

Begge lande har indsamlet geologiske data, der skal påvise, at de nye mulige havgrænser ligger i forlængelse af kontinentalsoklen fra henholdsvis Grønland og det nordlige Sibirien. I øjeblikket ligger det videnskabelige materiale til vurdering i FNs havretskonvention. Den proces kan tage mellem fem og ti år.

Det er det forløb, som den russiske minister nu foreslår at speede op.

»Vi mener – og det meddelte vi allerede, da vi havde møde mellem vore geologiske myndigheder i december sidste år i Danmark – at vi nu i dag kan begyndte FN-forhandlingsprocessen med de materialer og de ansøgninger, der er,« siger Sergej Donskoj som svar på et spørgsmål fra Berlingske.

Danmark har hidtil stået på, at man bør afvente en vurdering fra Havretskommissionen, før man på et senere tidspunkt indleder direkte forhandlinger. Det standpunkt står udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fast på.

»Vi afventer den FN-afgørelse. Jeg tror, at det er den rigtige måde at gøre det på. I stedet for at gå ud ad et andet spor nu, får vi en tredje­parts vurdering,« siger han.

Parterne står på nuværende tidspunkt langt fra hinanden, erkender den russiske minister, der ikke lægger op til lette kompromiser.

»Jeg vil sige, at vi ikke har tænkt os at ændre vores ansøgning. Vi mener også, at den danske ansøgning ikke er helt korrekt,« siger Sergej Donskoj om det russiske krav.