Russisk medie: Tjetjenien opretter »kz-lejre for homoseksuelle«

I Tjetjenien er mere end 100 homoseksuelle mænd er sendt til fængselslejre, hvor de udsættes for tortur, siger menneskerettighedsorganisationer til den russiske avis, Novaya Gazeta.

Den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, kritiseres internationalt for at have indført en konservativ fortolkning af islam som grundlag for lovgivningen i Tjetjenien. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/RUSSIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dusinvis« af homoseksuelle mænd mellem 16 og 50 år er på mystisk vis forsvundet sporløst i Tjetjenien, advarede den uafhængige russiske avis, Novaya Gazeta, i sidste uge.

Og nu skriver samme avis - baseret på menneskerettighedsorganisationers iagttagelser og oplysninger - at Tjetjenien har oprettet fængselslejre eller deciderede kz-lejre for homoseksuelle, hvor de udsættes for tortur.

De russiske afdelinger af Human Rights Watch og LGBT-netværk har modtaget foruroligende meldinger fra lejrene om, at de fængslede homoseksuelle bl.a. udsættes for elektrisk stød, slag og bliver tvunget til at sidde på flasker. Lejrene skulle ligge i byen Argun, cirka 30 kilometer øst for hovedstaden Grosnyj.

Blandt de forsvundne skulle ifølge Novaya Gazetas oplysninger være velkendte lokale TV-personligheder og religiøse figurer. Ifølge den russiske avis er mindst tre blevet dræbt.

»I Tjetjenien er der givet ordre om en »forebyggende indsats«, og det kom så vidt som reelt mord,« skriver Novaya Gazeta.

»Homoseksuelle findes ikke«

En talsmand for den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, har afvist beskyldningerne og oplysninger med det argument, at der simpelthen ikke findes homoseksuelle i Tjetjenien.

»Man kan ikke arrestere eller undertrykke folk, som bare ikke eksisterer i republikken,« sagde talsmanden Alvi Karimov til Interfax ifølge The Independent. Og videre:

»Hvis sådanne mennesker eksisterede i Tjetjenien, ville myndigheder slet ikke behøve at bekymre sig om dem, for deres egne familiemedlemmer ville have sendt dem et sted hen, hvorfra de aldrig ville vende tilbage,« sagde talsmanden.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har på Twitter kommenteret forlydenderne med følgende kommentar på engelsk:

»Forfærdende rapporter om forfølgelse af LGBT-samfund i Tjetjenien. Rusland må sikre LGBT-borgeres sikkerhed og stille gerningsmændene til ansvar.«

Styre støttet af Kreml

Det tjetjenske styre er imidlertid støttet af Kreml og Rusland,  der i øvrigt selv vakte opsigt for nogle år siden med sit forbud mod »promovering af homoseksualitet« blandt unge. Et tiltag, der har lagt præsident Putin for had i store dele af det internationale LGBT-miljø.

Den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, er voldsomt kritiseret internationalt for overgreb på menneskerettigheder og for en konservativ fortolkning af islam, der bl.a. betyder, at kvinder skal bære hijab offentligt. De påståede arrestationer og internering af homoseksuelle begyndte angiveligt, da den homoseksuelle menneskerettighedsgruppe GayRussia.ru ansøgte om tilladelse til at afholde en »gay parade«.

Forfølgelse af homoseksuelle verden over

Samtidig med meldingerne om forfølgelse af homoseksuelle i Tjetjenien, oplyser Human Rights Watch, at to mænd på 20 og 24 år i Indonesien er blevet idømt 100 piskeslag hver efter at være blevet »taget« i at have sex.

Mændene er dømt efter sharia-lov i den halv-autonome Aceh-provins, som i 2014 fik lov at indføre en parallel lovgivning på særlige »moralske områder«. Aceh-provinsen rummer omkring to pct. af Indonesiens befolkning på 250 millioner mennesker og er måske mest kendt for at være blandt de værst ramte katastrofeområder, da jule-tsunamien i 2004 udslettede store kystsamfund i Sydøstasien.

Der er tidligere uddelt piskeslag for utroskab i Aceh-provinsen, men ifølge Human Rights Watch er det første gang, homoseksualitet straffes efter samme parallel-lovgivning, skriver The Guardian.

Kun Aceh har fået lov at indføre denne særlovgivning. Den moderate præsident i landet, Joko »Jokowi« Widodo, har tidligere udtalt sig imod forfølgelsen af LGBT-personer og sagt, at politiet skal beskytte de udsatte befolkningsgrupper.