Russisk kunstner anholdt: Lækkede sexvideo af fransk borgmesterkandidat

De franske myndigheder har anholdt en russisk kunstner og hans kæreste. De to har angiveligt lækket en sexvideo af en fransk borgmesterkandidat fra Emmanuel Macrons parti.

 
Kunstneren Petr Pavlensky er kendt for sin politiske og provokerende kunst. Nu er han anholdt i Frankrig.

Benjamin Griveaux gik efter posten som Paris’ nye borgmester. Men han måtte opgive drømmen, da der på et lille internetmedie pludselig begyndte at cirkulere en sexvideo, der angiveligt viser Griveaux i færd med at tilfredsstille sig selv.

Sammen med en lummer tekstbesked skulle han have sendt videoen til en yngre kvinde, der altså ikke var hans kone, skriver BBC. Nu er en russisk kunstner og hans kæreste blevet anholdt for at lække videoen.

Petr Pavlensky, som kunstneren hedder, har allerede indrømmet, at det var ham, der publicerede videoen. Det gjorde han for at afsløre politikerens dobbeltmoral, skriver The Guardian.

Videoen var skidt nyt for Griveaux, der havde gjort familieværdier til en central del af sin valgkampagne. Den tidligere talsperson for Emmanuel Macrons parti, En Marche, er gift og har tre børn. 48 timer efter at videoen blev lækket, trak han sig fra borgmesteraaræset.

»Min familie har ikke fortjent det her. Ingen bør nogensinde blive udsat for den her slags misbrug,« sagde Griveaux efter sin fratrædelse ifølge BBC.

Hans advokat, Richard Malka, langer i øvrigt hårdt ud efter Pavlensky for at have publiceret videoen.

»Jeg er sjældent stødt på nogen så kynisk. Det her er totalt fup med pseudokunstnere, der tror, de lever under et diktatur og må give os alle moralske lektioner,« siger han til tv-kanalen LCI.

Pavlenskys kæreste, den 29-årige advokat Alexandra de Taddeo, er angiveligt den yngre kvinde, som Griveaux sendte en video til.

Det er ikke første gang, at Petr Pavlensky gør sig bemærket ude i verden.

I 2013 blev han verdenskendt som den nøgne kunstner, der i protest sømmede sine testikler fast til jorden på Moskvas Røde Plads. Han har afsonet syv måneders fængsel i Rusland for at have sat ild til hoveddøren på den russiske sikkerhedstjeneste FSB.

Han er siden flygtet fra Rusland og har fået tildelt politisk asyl i Frankrig. Før han blev anholdt for at have lækket videoen af den franske politiker, svor han, at Griveaux kun var hans første offer. Det er hans selverklærede mål at bekæmpe »puritanske politikere« og deres »propaganda,« sagde han ifølge BBC.

Dømmes han skyldig i hævnporno, kan han få op til to års fængsel og en bøde på næsten 450.000 kroner.