Russisk homo-lov rammer Clintons valg-video

I Rusland er Hillary Clintons kampagne-video forbudt for børn.

I Rusland er Hillary Clintons kampagne-video forbudt for børn. Billedet er et screen-dump fra Hillary Clintons valg-video. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Flere russiske netaviser bringer klip fra den kampagnevideo, hvor Hillary Clinton annoncerer, at hun går efter præsidentposten i USA. Men flere russiske medier ledsager den amerikanske video med et lille skilt, hvor der står »+18«. Clintons video indeholder nemlig billeder af to mænd, der holder i hånd og smiler til hinanden.

Ruslands parlament, domineret af Vladimir Putins parti, vedtog i 2013 en lov, der forbyder 'propaganda' for homoseksualitet blandt under 18-årige. Loven indfører bødestraf for at distribuere information, der kan 'vække interesse' for 'ikke-traditionelle seksuelle relationer" blandt unge. Loven kræver også, at medier advarer unge mod den forbudte information.

Andre medier, som den russiske regeringsavis Rossiskaja Gaseta, undlader at linke til den formastelige video. Den Kreml-tro avis giver i stedet nyheden om Clintons kandidatur overskriften http://www.rg.ru/2015/04/13/gey-site.html)">"To bøsser optaget til Hillary Clintons video".

Ruslands omstridte homo-lov er blevet mødt med fordømmelse fra menneskeretsgrupper, russiske aktivister og vestlige regeringer. En stribe overfald på bøsser og lesbiske i Rusland fulgte i http://www.b.dk/globalt/haandlangerne)">kølvandet på lovens vedtagelse.

Kampagnevideoen er ikke første gang Clinton kommer i uvejr i Rusland. Som udenrigsminister stod hun i 2009 i spidsen for et forsøg på en diplomatisk 'genstart' af de amerikanske relationer til Moskva.

På et møde overrakte hun den russiske udenrigsminister en symbolsk rød knap med påskriften »restart« på engelsk og russisk. Desværre var oversættelsen til russisk gået skævt. I stedet for det korrekte »perezagruzka« stod der »peregruzka« på knappen. Det kan bedst kan oversættes med »overbelastning«.

Oversættelsesfejlen viste sig profetisk. Det lovede diplomatiske tøvejr blev hurtigt til isvinter. Først på grund af uenigheder om missilskjold og Mellemøsten. Siden udløste krisen i Ukraine og Vladimir Putins annektering af Krim-halvøen den alvorligste sikkerhedspolitiske krise i Europa siden den kolde krig.

Hillary Clinton sammenlignede sidste år Putins fremfærd på Krim med Nazi-Tysklands annektering af områder i flere nabolande.

»Hvis dette lyder bekendt, så er det fordi, det er, hvad Hitler gjorde i 1930erne,« sagde Hillary Clinton.

Den russiske sikkerhedsanalytiker Ivan Prosjkin skriver i en analyse, at en Hillary Clinton som præsident næppe vil ændre meget i det allerede elendige forhold mellem Washington og Vladimir Putin.

Se Hillary Clintons valg-video her: