Russisk gas flyder også til danske kunder

Også det danske energiselskab Ørsted køber ind hos russiske Gazprom. Det er ikke for smart, mener bl.a. Socialdemokraterne, der ligesom Venstre og de Radikale ærgrer sig over, at Danmark og de andre EU-lande stik mod hensigten bruger mere og mere gas fra Rusland.

Russisk gas flyder også til danske kunder. Energiselskabet Ørsted, tidligere kendt som Dong Energy, underskrev i 2006 og igen i 2009 en aftale med russiske Gazprom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du laver aftensmad derhjemme, er det måske russisk gas, der får vandet i gryden til at koge. Det danske energiselskab Ørsted, der indtil for nylig hed DONG Energy, er blandt de europæiske energiselskaber, der køber gas hos det statskontrollerede russiske energiselskab Gazprom og sender det videre til danske kunder.

»Vi kan bekræfte, at vi fortsat køber gas fra Gazprom, som vi oplever som en professionel partner på linje med andre store aktører på gasmarkedet,« skriver Søren Scherfig, Head of Markets i Ørsted i en e-mail til Berlingske.

Han oplyser, at Ørsted dels køber gas til danske kunder og dels eksporterer til Tyskland på baggrund af en kontrakt indgået med Gazprom i 2009.

Det sker samtidig med, at EU har en klar sikkerhedspolitisk strategi om at gøre sig mere uafhængig af russisk gas. En plan, den danske regering støtter.

Derfor undrer det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentets Udvalg for Industri, Forskning og Energi (ITRE), Jeppe Kofod, sig over Ørsted.

»Jeg skal ikke blande mig i, hvilke selskaber Ørsted samarbejder med, men jeg vil tillade mig at sætte spørgsmålstegn ved, om det er klogt at understøtte en virksomhed med så tætte og direkte bånd til Kreml. Tilmed en virksomhed, der er blevet brugt som udenrigspolitisk instrument i bl.a. Ukraine. Den slags bør vi ikke præmiere med kontrakter,« siger han.

Rekordsalg af russisk gas til Europa

Ifølge Gazproms egne tal optræder Danmark i den russiske statistik med en øgning på knap to procent til 1,75 milliarder kubikmeter. Ifølge kontrakten med Gazprom kan Ørsted aftage op til to milliarder kubikmeter årligt. Ørsted ønsker dog ikke at bekræfte de præcise mængder, der aftages fra Gazprom.

Ruslands eksport af gas til Europa slog sidste år rekord og steg i 2017 med på otte procent i forhold til året før.

Det er »virkeligt kritisk og alarmerende,« siger Morten Helveg, der er viceformand i Europa-Parlamentets ITRE-udvalg.

»Vi oplever, at energi bliver brugt som sikkerhedspolitisk instrument. Derfor skal vi være mere uafhængige af russisk gas, end vi er i dag. Danmark og Europa skal ryste sig ud af Putins jerngreb om gassen,« siger Morten Helveg.

Også Morten Løkkegaard, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, kalder udviklingen for »skidt og forkert«.

Imidlertid håber han, at det kan åbne øjnene hos EUs medlemslande og få sat turbo på det interne samarbejde med at få reformeret EUs energimarkeder.

»Det er en tilståelsessag, fordi vi er for sent ude,« siger han.