Russisk flag på besat regeringsbygning på Krim

En endnu uidentificeret gruppe af bevæbnede mænd har overtaget Krim-halvøens regeringsbygninger uden kamp. Ukrainske politifolk samler sig omkring bygningerne.

Det russiske flag vajer nu over parlamentsbygningen i hovedbyen Simferopol på Krim-halvøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLEKSANDR POLEHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Russiske flag vajer over den regionale regeringsbygning og parlamentsbygningen på Krim-halvøen i det sydlige Ukraine, efter en endnu uidentificeret pro-russisk gruppe af bevæbnede mænd har indtaget dem torsdag morgen. Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP, der citerer det uafhængige, russiske nyhedsbureau Interfax.

De bevæbnede mænd, der er i fuld kampuniform, marcherede ind i bygningerne i Krims hovedby, Simferopol, hvor de uden kamp fjernede vagterne, fortæller en kilde i parlamentet.

På sin Facebook-profil oplyser en lokal tatarleder, Refat Tjubarov, at han har fået fortalt, at de bevæbnede mænd hverken bærer genkendelige symboler eller har fremført krav efter besættelsen.

Ved regeringsbygningerne i Krim kom det onsdag til sammenstød mellem pro-russiske separatister og støtter af den landets nye, EU-venlige ledere, og omkring 100 politifolk er torsdag samlet foran parlamentsbygningen. Dørene lader til at være blevet tildækket med brædder, men foruden politiet er kun få mennesker på gaderne omkring bygningen.

»Jeg hørte skud i natten og kom ned og så en masse mennesker trænge ind (i bygningen, red.). Nogle forlod derefter stedet. Jeg er ikke sikker på, hvor mange der stadig er derinde,« siger et øjenvidne til Reuters.

Den afsatte, ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, er fortsat på fri fod, efter han flygtede fra sit hjem i Kiev lørdag oven på tre måneders demonstrationer mod styret. Han er blevet internationalt eftersøgt for massemord på de omkring 100 mennesker, der døde under konflikten.

Krim-halvøen, som oprindeligt var russisk territorium, blev ukrainsk i 1954. Det er den eneste region i Ukraine, hvor etniske russere er en majoritet.

Stærke kræfter forsøger at løsrive halvøen fra den resterende del af landet, og Ukraines nye ledelse, som primært består af EU-venlige politikere fra den tidligere premierminister Julia Timosjenkos Fædrelandsparti, er bekymrede for tegnene på separatisme i området. 

Der er blevet delt billeder på Twitter af Krims regerings- og parlamentsbygning, som viser, at det russiske flag blafrer fra toppen. 

Zoom ud og få overblikket over, hvor urolighederne foregår: