Russisk dommer sender dansker bag tremmer: »Anklagerne er løgnagtige«

Dansk statsborger risikerer ti års fængsel efter forbud mod Jehovas Vidner i Rusland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ORJOL, RUSLAND: En russisk dommer forlængede torsdag aften varetægtsfængslingen af en dansk statsborger, der anklages for ekstremisme.

44-årige Dennis Christensen skal nu sidde i arresten indtil november. Det afgjorde en domstol i den russiske by Orjol.

Dennis Christensen har foreløbigt siddet bag tremmer i knapt to måneder i kølvandet på et russisk forbud mod Jehovas Vidner. Han blev anholdt 23. maj under en politiaktion mod den kristne gruppe midt under en bibellæsning.

Dennis Christensen risikerer op til ti års fængsel for ”organisation af ekstremistisk aktivitet”. Det sker med henvisning til en nylig dom fra Ruslands højesteret, der stempler Jehovas Vidner som en ekstremistisk gruppe i lighed med militante og terroristiske grupper.

Under retsmødet afviste Dennis Christensen anklagerne fra den russiske sikkerhedstjeneste FSB.

”FSB har med disse løgnagtige og modbydelige anklager kastet snavs på mit navn og min ære og mit omdømme. Det er løgnagtige anklager, som ikke er sande, og det agter jeg, at bevise. Jeg vil ikke stikke af og ikke forlade Orjol eller Rusland,” sagde Dennis Christensen til en tæt pakket retssal.

Dennis Christensen er russisk gift og har boet i Rusland i 15 år. Indtil videre har andre medlemmer af trossamfundet fået bøder og betingede domme. Det er første gang en person sættes bag tremmer som følge af de russiske myndigheders kampagne mod Jehovas Vidner.

Også andre kristne mindretal er blevet mål for den russiske ekstremismelov.

Under den tidligere højesteretssag i april argumenterede det russiske justitsministerium for, at Jehovas Vidner »udgør en trussel mod borgernes rettigheder, den offentlige orden og offentlig sikkerhed«. Sagens materialer henviste blandt andet til gruppens modstand mod blodtransfusion og mod at aftjene værnepligt.

Dennis Christensens forsvarsadvokat appellerede om løsladelse mod kaution med henvisning til manglende beviser, den anklagedes helbred og ret til samvær med familien. Dennis Christensen har ikke kunne mødes eller tale med sin kone siden anholdelsen.

”Dette er et alvorligt indgreb mod retten til trosudøvelse. Må man ikke længere læse Bibelen?” spurgte forsvarsadvokaten.

Dommeren afviste appellen med henvisning til risikoen for, at den anklagede i så fald kunne ”fortsætte sin kriminelle aktivitet”.

Dennis Christensens kone, Irina Christensen, frygter for sin mands helbred i den russiske arrest, sagde hun.

”Jeg er så glad for, at jeg kunne se ham i retssalen. Men jeg blev også chokeret. Han har tabt sig voldsomt. Han var grålig i ansigtet. Han kan ikke få den rette lægehjælp i fængslet,” siger Irina Christensen til Berlingske.

Forsvareren vil anke afgørelsen.

 

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland