Russisk atomubåd på havets bund ud for Norge: Strålingsniveauet er 800.000 gange over det normale

30 år efter en dødelig ulykke i Norskehavet lækker en sovjetisk atomubåd endnu radioaktivt materiale fra en ventil. Strålingsniveauet er enormt højt, men ikke alarmerende, vurderer forskere.

Et fjernstyret norsk fartøj har taget nye billeder af ubåden Komsomolets. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ægir 6000 / NORWEGIAN INSTITUTE

Knap to kilometer under havets overflade mellem Norges nordkyst og Svalbard ligger en russisk atomubåd på havets bund.

Ubåden Komsomolets forulykkede en aprildag i 1989 – 42 russiske mænd mistede livet.

Norske forskere har undersøgt ubåden nærmere, og det viser sig, at den stadig lækker radioaktivt materiale. På enkelte områder i nærheden af ubåden er strålingsniveauet helt op til 800.000 gange højere end normalt, skriver BBC.

Det radioaktive stof cæsium strømmer ud fra en ventil nær reaktoren. Forskerne vurderer dog, at strålingen er »ikkealarmerende«, fordi det iskolde vand i Norskehavet hurtigt fortynder radioaktiviteten.

Ubåden ligger på 1.700 meters dybde, og derfor er der kun ganske få fisk nær ubåden og altså ikke grund til bekymring for, at strålingen skal gøre skade på mennesker eller dyreliv.

Det norske Havforskningsinstitut har de seneste uger foretaget den grundigste undersøgelse af vraget nogensinde og har undersøgt Komsomolets ved hjælp af et fjernstyret fartøj, som har filmet ubåden.

Billederne viser angiveligt, at ubåden har taget stor skade, da den forulykkede.

Et fjernstyret norsk fartøj har taget nye billeder af ubåden Komsomolets. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ægir 6000 / NORWEGIAN INSTITUTE.

Om bord på ubåden er to yderst kraftfulde atombestykkede torpedoer, som Sovjetunionen udviklede i 50erne. De er designet til at kunne anrette enorm skade inden for en radius af flere kilometer.

Ubåden forulykkede, da der udbrød brand i en del af fartøjet. Mens 42 mistede livet i det kolde vand, overlevede 27 ulykken og kom senere i sikkerhed om bord på sovjetiske skibe.

Den overlevende besætning nåede at lukke atomreaktoren, inden de blev reddet, og verden undgik dermed en større eksplosion.

Rusland har undersøgt vraget både i 1990erne og senest i 2007, og hver gang er der målt et højt niveau af radioaktiv stråling.

Det er blot få uger siden, at en russisk atomubåd brød i brand og forulykkede i det arktiske område. 14 russiske søfolk mistede livet under den ulykke.