Russisk anti-Potter bekæmper vestlig magi

Ny tegnefilm går til angreb på skadelig vestlig indflydelse. Heldigvis er Gud på Ruslands side.

Plottet er simpelt: Helten – en stærkt troende dreng ved navn Ivan – flyver til Skotland i en minihelikopter for at konfrontere Potter-troldmændene. Efter at Ivan har reddet børnene på troldmandsskolen er NATO dog ved at få has på vor helt. Men, men, men: Kavalariet er nær og kommer i skikkelse af Ruslands atomslagstyrke Ivan til undsætning, mens den samlede NATO-styrke må tage flugten over bølgen blå. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Endelig kommer sandheden frem: Harry Potter er ikke den godhjertede troldmand, han giver sig ud for at være. Hovedpersonen i J.K. Rowlings bøger er tværtimod hemmelig agent, og hans mission er at ødelægge Putins Rusland. For Potter står i ledtog med den vestlige militæralliance NATO.

Den for mange overraskende afsløring fremgår af en ny russisk tegnefilm med titlen »Børn mod Troldmænd«. Bag tegnefilmen står blandt andre den russisk-ortodokse kirke, der længe har haft et anstrengt forhold til de populære Potter-bøger. Den magtfulde kirke har krævet Potter-bøger og -film forbudt i Rusland, hvor den tryllestavssvingende ungersvend har millioner af fans.

Og nu skal de russiske Potter-fans for alvor have en lærestreg. Sammen med en russisk filmproducent lancerer de kirkelige kræfter en anti-Potter-film, der hylder en kristen drengs kamp mod farlige, vestlige troldmænd.

I filmens univers udgør en troldmandsskole i Skotland en trussel mod den ganske verden, fordi skolen hjernevasker børn og indpoder dem skadelige ideer. Troldmændene sender også deres agenter helt til Rusland for at nedbryde landets stolte, kristne traditioner. Det er farligt. Truslen fra trylleriet er faktisk at sammenligne med truslen fra Adolf Hitler, fremgår det af den officielle trailer for filmen. »Ligesom i 1941 er vores stat igen truet af et angreb, men denne gang af en mere skjult fjende. Fjenden vil have revance for tabet af Anden Verdenskrig,« buldrer fortællerstemmen.

De fleste skurke har fået jødiske navne

Filmens helt, en dreng ved navn Ivan, der går på et militærakademi i Rusland, får til opgave at bekæmpe den vestlige trussel. Den stærkt troende Ivan besøger en kirke, hvor han får et trækors. Derefter flyver han til Skotland i en minihelikopter for at konfrontere troldmændene på deres hjemmebane.

Ifølge traileren er filmen støttet af både det russiske kulturministerium, Forsvarsministeriet, den russiske-ortodokse kirke og produceret af en ortodoks-kristen fond.

Filmens tilrettelægger, Jelena Asanbekova, fortæller i et interview, at ortodokse præster har velsignet tegnestuen og lagt stemmer til filmens præstekarakterer.

Tegnefilmen bygger på en bog fra 2004 af en russisk forfatter, der skriver under pseudonymet Nikos Zervas. I forlægget er russiske børns interesse for Harry Potter – der i bogen er en virkelig person – selve den akilleshæl, der tillader udenlandske magter at infiltrere Rusland. De fleste af bogens skurke har jødiske navne, og værket blev ved sin udgivelse beskyldt for anti-semitisme og for at glorificere Ruslands sikkerhedstjeneste.

»Min gud, hvad går vores statsbudget dog til,« lyder en af de mange mindre begejstrede kommentarer under traileren på Youtube.

Ifølge folkene bag filmen er hovedformålet at give børn i Rusland et skud patriotisme, der skal styrke moralen under den nuværende krise mellem Rusland og Vesten.

»Deres mål er at ødelægge børns sjæl og tro – så kan de ikke kæmpe, fordi de elsker fjendens værdier. Sådan kan man let påvirke et naivt barns hjerne. Med gaver, smukke ord og magi,« siger fortællerstemmen i traileren – altså om de vestlige film og bøger.

Tegnefilmen kulminerer med en mere konkret konfrontation mellem Vesten og NATO. Efter at vor helt, Ivan, har reddet børnene fra troldmandsskolen, tilkalder overtroldmanden assistance fra den vestlige militæralliance. En stor gruppe krigsskibe kommer til syne, men før de kan skyde Ivans helikopter ned, beder helten en bøn til Gud. Og voilá – den russiske flådes atomubåde kommer mirakuløst til hjælp. NATO-skibene tager flugten, og anti-Potter står tilbage som betvingeren af den vestlige magi.

»Børn mod Troldmænd« har endnu ikke haft premiere. På Youtube er traileren foreløbigt set 147.000 gange.