Russisk ambassadør angriber Lars Løkke Rasmussen

Det er højst usædvanligt, at den russiske ambassadør offentligt angriber den danske statsminister, vurderer ekspert.

Ruslands ambassadør i Danmmark, Mikhail Vanin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands ambassade i København er offentligt gået til angreb på statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans syn på den russiske trussel mod NATO-landene.

Fredag angreb ambassaden statsministerens troværdighed i en tekst på Twitter. Med henvisning til nogle meningsmålinger i Danmark om statsministerens generelle troværdighed skrev ambassadøren: »Hvad med troværdigheden, når det drejer sig om den altid stigende trussel fra Rusland.«

En højst usædvanlig fremgangsmåde fra en russisk ambassade, hvor normen er, at man booker en tid i Udenrigsministeriet, hvis man er utilfreds med et eller andet og dér overdrager en protestnote, hvis man er vred.

Den russiske ambassadør er en højst usædvanlig person, der lever meget isoleret og sjældent viser sig nogen steder. Han er regimets mand, og han siger kun det, han får besked på, siger flere kilder, der har mødt den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin.

Han er selvfølgelig den russiske præsident, Vladimir Putins, mand. Men han er ikke en person, der siger meget, når man mødes med ham på tomandshånd, lyder vurderingen. Han sidder bare og lytter. Der kommer aldrig noget fra ham. Det er en envejskommunikation til ham, når man mødes, og ikke den anden vej, beskriver flere kilder ham til Berlingske.

Tweetet har vakt opsigt, omend det ikke er overraskende, at det kommer på nuværende tidspunkt, hvor Lars Løkke Rasmussen flere gange har udtrykt sin bekymring i Berlingske over for truslen fra Rusland.

Den russiske ambassadør har også en diskussion med Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen kørende om NATOs udvidelse mod øst, hvor russerne mener, at det var en klar aftale i forbindelse med den tyske genforening, at NATO ikke skulle optage tidligere Warszawa­-­pagtlande i alliancen. Elle­mann-Jensen siger, at det aldrig har været tilfældet.

Har gjort sig bemærket før

Lederen af Center for Militære Studier, Henrik Breitenbauch, finder det usædvanligt, at en ambassadør går til angreb på regeringschefen i det land, han sidder i.

»Det plejer at være diplomatsprog, der bruges, og jeg kan ikke huske, at der før er blevet tweetet mod en dansk statsminister. Det er en usædvanlig fremgangsmåde, men russiske diplomater kan også en gang imellem være noget anderledes, end diplomater normalt,« siger Henrik Breitenbauch.

Venstres udenrigspolitiske ord­fører, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at han ikke rigtigt kan tage ambassadørens tweet alvorligt, selv om man absolut skal tage Rusland alvorligt, som han udtrykker det.

»Der har i lang tid været en aktivitet på alle platforme fra deres side, og det var også den samme ambassadør, der truede med, at Danmark ville blive et mål for russiske atomraketter, hvis vi fik det luftforsvar, vi ønskede. Så han har gjort sig bemærket før,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kilder med kendskab til Rusland siger, at det er værd at holde øje med, hvad Vanin siger af én bestemt grund. Han siger aldrig noget, han ikke har fået besked på at sige direkte fra Mosk­va. Så det eneste, man kan udlede af tweetet fra ambassadøren, er, at Rusland stadig er stærkt irriteret over Danmarks holdning til Rusland og som sædvanlig holder øje med alle udviklinger, uanset om det er udenrigs- og sikkerhedspolitiske ytringer eller holdninger til en kommende gasrørsledning.

Den russiske ambassadør ville fredag ikke uddybe tweetet.