Russerne vil måske lukke ukrainsk atomkraftværk

Ifølge russiske beskyldninger planlægger ukrainere »en provokation« på Europas største atomkraftværk.

 
Siden august har der været kampe omkring atomkraftværket Zaporizjzja mellem russiske og ukrainske styrker. Video: Ritzau/Scanpix Redigering: Frederikke Borg Højfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det russiske forsvarsministerium siger torsdag, at det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja vil blive lukket ned, hvis ukrainske styrker fortsætter med at sende granater mod det.

De ukrainske ledere i Kyiv afviser beskyldningerne om, at ukrainske styrker bombarderer værket. Rusland og Ukraine har gensidigt beskyldt hinanden for at angribe atomkraftværket.

I den russiske advarsel hedder det, at der er risiko for en menneskeskabt atomkatastrofe på Zaporizjzja-atomkraftværket. Russerne beskylder Ukraine for at planlægge »en provokation« på værket fredag i forbindelse med FFNsgeneralsekretær, António Guterres besøg.

Ifølge de russiske beskyldninger vil ukrainerne foranledige »en mindre ulykke« og give russerne skylden for den.

Værket, som ligger nær en frontlinje, har været under angreb gentagne gange i de seneste uger. Det er Europas største atomreaktor-kompleks.

Lederen af Ruslands forsvarsstyrker inden for radioaktiv, kemisk og biologisk krigsførelse, Igor Kirillov, siger, at værkets backup-system, der aktiveres ved skader og uheld, er skadet af granateksplosioner.

Kirillov siger, at i tilfælde af en ulykke med lækager fra værket vil radioaktivt materiale blive spredt til Tyskland, Polen og Slovakiet.

FNs generalsekretær besøger det krigshærgede land torsdag og fredag.

Guterres skal torsdag mødes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i den vestlige by Lviv.

De skal drøfte muligheder for en politisk løsning på krigen og dens indvirkning på den globale fødevaresituation, samt risikoen for en katastrofe på Europas største atomkraftværk.

Det russiske forsvarsministerium meddelte også torsdag, at det sender MiG-31-krigsfly til Kaliningrad-regionen. Flyene, der er bevæbnet med Kinzjal hypersoniske missiler, vil være i luften døgnet rundt. Det siger ministeriet ifølge Interfax.

/ritzau/Reuters