Russerne vil efterforske mord i London

Mens Scotland Yard hævder at være tæt på en opklaring af mordet på Putin-kritikeren Aleksander Litvinenko, så er russerne af en anden mening. Den russiske anklagemyndighed optrapper sin egen efterforskning og anmoder om lov til at afhøre mere end 100 personer i Storbritannien.

MOSKVA: I denne uge vendte de britiske efterforskere fra Scotland Yard hjem fra Rusland efter i ugevis at have indsamlet information om mulige gerningsmænd bag det spektakulære mord på den tidligere russiske efterretningsagent Aleksander Litvinenko. Politifolkene havde en blandet besked med sig fra Moskva.

På den ene side erklærede de sig »100 procent sikre på hvem, der udførte forgiftningen, hvor og hvordan«, som en politikilde beskrev det over for avisen The Mirror. På den anden side indrømmede politiet, at chancen for at bringe gerningsmændene for retten var »et sted mellem lille og nul«.

Selvom Scotland Yard officielt ikke nævner nogen navne, så samler mistanken sig ifølge de britiske medier fortsat om to russere, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, som mødtes med Litvinenko i en hotelbar, den dag han angiveligt blev forgiftet med det radioaktive stof polonium-210. Begge har efterladt sig spor af stoffet både før og efter mødet på hotellet, blandt andet på hotelværelser, i en restaurant og i fly, som blev benyttet af de mistænkte.

Bliver i Moskva
De to mænd opholder sig nu i Moskva - og det bliver de efter alt at dømme ved med, uanset hvad Scotland Yard mener om den sag.

De russiske myndigheder har nemlig fra starten afvist at udlevere mistænkte til Storbritannien. Russerne har i stedet startet deres egen efterforskning, som tager et noget andet udgangspunkt end den britiske, og som på mange måder er på direkte kollisionskurs med Scotland Yard. De russiske myndigheder anser således ikke Kovtun for at være mistænkt men tværtimod offer for et »mordforsøg«, eftersom også han er testet positiv for polonium-forgiftning.

»Synspunktet i Moskva er, at vi har fat i de forkerte,« siger en kilde i Scotland Yard til britiske The Independent.

I russernes øjne peger mistanken i en helt anden retning - nemlig mod London. I hvert fald har de russiske myndigheder bedt om lov til at foretage en omfattende efterforskning i Storbritannien. I går sagde en talsmand for den russiske statsanklager, at russerne ønsker at »afhøre over 100 vidner og udføre dusinvis af undersøgelser« i den britiske hovedstad, rapporterede den statsejede russiske avis »Rossijskaja Gaseta«.

Putins fjender udpeget
De russiske myndigheder har behændigt udpeget flere svorne Putin-modstandere som mulige ansvarlige for mordet på Litvinenko. Det gælder den eksilerede milliardær Boris Beresovskij og Akhmed Sakajev, der er udenrigsminister i den tjetjenske eskilregering. Begge bor i London, og russerne har i årevis forlangt dem udleveret til retsforfølgelse i Rusland. Det har Storbritannien nægtet. De to ventes nu at være på listen over vidner, som russerne ønske at afhøre.

Men mistanken stopper ikke her. Den russiske statsanklager har også kædet mordet sammen med den dybt kontroversielle sag om det russiske olieselskab Yukos. Statsanklageren har udpeget en tidligere topdirektør i selskabet, Leonid Nevslin, som den, der kan have beordret mordet. Yukos var mellem 2003-2005 offer for en kampagne fra de russiske myndigheders side, hvor skatteregninger og bedragerianklager efterhånden ruinerede selskabet og sendte Ruslands rigeste mand bag tremmer. Nevslins advokat har kaldt de seneste beskyldninger åbenlyst politiske.

Det gør ikke sagen mindre kompliceret, at også andre kilder har peget på skumle forbindelser til Yukos-sagen - bare med modsat fortegn. Ifølge britiske medier fløj Litvinenko få uger før sin død til Israel, hvor han mødte tidligere topfolk fra olieselskabet. Litvinenko var angiveligt i besiddelse af en sagsmappe om den tidligere sikkerhedschef i Yukos, Aleksej Pitjugin, som er idømt 20 års fængsel i Rusland for mordet på en borgmester.

»Han var i Israel for at tale med folk fra Yukos om bestemte aspekter af Yukos-affæren. Dette element er enormt, og Aleksander ville fremskaffe information om, at mordet i virkeligheden var udført at FSB (Den russiske sikkerhedstjenesten, red.),« siger en anonym ven af Litvinenko til Daily Telegraph.

Litvinenko anklagede netop FSB - og selveste den russiske præsident, Vladimir Putin - for at stå bag sin egen forgiftning. Litvinenko, der selv var tidligere KGB- og FSB-agent, har lanceret talrige anklager mod den russiske sikkerhedstjeneste. De spænder fra de alvorlige og til dels velunderbyggede, som FSBs mulige involvering i en række mystiske eksplosioner i russiske beboelsesejendomme, til de mere fantasifulde, som Moskvas forbindelser til Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Flere af Litvinenkos bekendte har beskrevet ham som ekstremt opmærksomhedssøgende og til tider direkte utroværdig.

Alligevel fortsætter anklagerne mod den russiske sikkerhedstjeneste - også fra mere respekterede kilder. Den oppositionelle avis Novaja Gaseta, hvor også Anna Politkovskaja arbejdede, leverede i går en nådesløs afdækning af FSBs involvering i talrige mord og mordforsøg.

»Vores stat og myndigheder hævder, at de ikke har forbindelse til Litvinenkos død. Vi tror dem ikke,« skriver avisen.