Russerne står fire timer i kø for at se Sankt Nikolajs ribben: »Det er mirakuløst«

Næsten en kvart million russere er valfartet til en kirke for at se Sankt Nikolajs venstre ribben. I kulissen spøger en 900 år gammel strid.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, deltog, da Sankt Nikolajs ribben blev installeret i Moskvas domkirke. Siden har over 200.000 russere besøgt kirken. Foto: Aleksej Nikolskij/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køen begynder ved den hvidmalede kirkemur. Den fortsætter ned ad trapperne, rundt om hjørnet, ned ad en sidegade, og så slanger den sig ellers næsten to kilometer langs Moskva-floden.

En ældre dame med stok og lilla tørklæde støtter sig mod en af metalrammerne, der indhegner køen, mens hun venter på, at mængden skal sætte sig i bevægelse.

Det var slet ikke meningen, at hun skulle have stået her, siger hun.

»Da jeg læste om det, troede jeg slet ikke, at jeg kunne. Jeg er 79, og jeg går dårligt. Det var for sent, tænkte jeg. Men i morges vågnede jeg op og sagde: Jeg må komme! Mit hjerte bragte mig hertil,« fortæller hun stolt.

Folk omkring hende lytter, nikker og bryder ind.

»Det er rigtigt! Det er mirakuløst,« siger en ung kvinde, der står med sin lille søn i hånden. Hun er kommet for at bede for hans helbredelse.

»Det er en mirakelmager, der er kommet til os,« siger hun om helligdommen i kirken.

Både foran og bagved, mellem skævparkerede biler, vejarbejde og en dyr restaurant ved navn »Det Gode Liv« strækker køen sig, så langt øjet rækker.

Mindst fire og en halv time tager det, før de tålmodige når deres mål: et gyldent skrin midt i Moskvas domkirke. Det indeholder et relikvie, der regnes for en enestående helligdom i den ortodokse kirke.

Relikviet er et ribben, der skal have tilhørt Sankt Nikolaj, en biskop, der levede i Lilleasien i det 4. århundrede.

Ruslands skytshelgen

I den engelsktalende verden er han bedre kendt som julemandsfiguren Santa Claus. Men samme Nikolaj er også skytshelgen for Rusland, og i Moskva er udlånet af relikviet fra Italien blevet fejret som en ugelang triumf for både kirke og stat.

»Kirken spiller en betydelig rolle for at samle folk,« formanede Vladimir Putin, da han i sidste uge lagde panden mod det gyldne skrin side om side med overhovedet for den russisk-ortodokse kirke.

Relikviet var topnyhed på de statslige russiske TV-kanaler i flere dage efter ankomsten. Siden har flere end 200.000 besøgt helligdommen, siger den ortodokse kirke.

Relikviet er symbolsk på flere måder. I den russiske kirke beskylder man italienerne for at tilrane sig de jordiske rester af helgenen fra den østkristne kirke tilbage i 1087. »930 års venten,« skrev det statslige nyhedsbureau TASS om ribbenets midlertidige tilbagevenden til den ortodokse kirke.

Politiske kommentatorer ser mere nutidige perspektiver. Mens både TASS og en stor del af Ruslands nuværende elite var erklærede ateister indtil for 25 år siden, har kirken og Kreml i dag smedet en tæt politisk alliance.

»I en situation med økonomiske krise er det netop, hvad regeringen har brug for,« siger politisk analytiker Abbas Galljamov om den ugelange fejring til TV-stationen Dosjd.

Kirken er de senere år blevet viklet uløseligt ind i russisk politik. Russisk TV viser ofte præster, der velsigner atomubåde og rumraketter. I oktober sidste år blev et andet relikvie, resterne af Sankt Serafim, fløjet til den inter­nationale rumstation, ISS.

Efter planen flyver Sankt Nikolajs ribben dog kun tilbage til Italien.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland