Russerne skærer ned på vodka og røg

Russerne drikker mindre vodka, og de lever længere. De lidt sundere vaner har indfundet sig.

I 2013 levede russiske mænd 66 år. Syv år længere end i 2005, men stadig langt under det europæiske gennemsnit. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Et glas vodka til maden? Njet! siger den unge mand og holder afværgende en hånd op for sig. Den nu berømte plakat fra 50erne var en del af en sovjetisk kampagne, der skulle overtale befolkningen til at drikke mindre og leve sundere. Siden fulgte kampagner mod alt fra tobak til hjemmebrændt, men virkningen var yderst begrænset.

I årene efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 gik det ligefrem den forkerte vej med landets høje alkoholforbrug. Salget af vodka tordnede i vejret, og vold, skilsmisser og sociale problemer fulgte med. Levealderen dykkede stejlt. I 2005 kunne en gennemsnitlig russisk mand regne med at blive bare 59 år gammel, et tal på niveau på nogle af klodens fattigste lande.

Nu er kurven så knækket, og sundere vaner har vundet indpas. Flere russere siger nej til vodka og smøger – også uden for sundhedsplakaternes verden.

Ifølge de nyeste tal er vodkasalget faldet otte procent det seneste år. Salget af cigaretter er dykket 11 procent i samme periode. Zoomer man ud, er den sundere kurs endnu tydeligere: Vodkasalget målt per indbygger er næsten halveret fra 14,4 liter til 7,7 liter om året fra 2004 til 2014, viser tal fra Ruslands statistiske bureau. De fortæller dog ikke hele historien. Statistikken omfatter således ikke hjemmebrændt sprit, en faktor, der traditionelt vokser i krisetider.

Samtidig modvirkes det faldende vodkasalg af et øget forbrug af vin og øl. Samlet set er alkoholforbruget per indbygger derfor kun faldet med omkring otte procent fra 2008 til 2012, vurderer organisationen OECD.

Hvert andet dødsfald har rod i spiritus

Til gengæld er sammensætningen – mere øl og vin end hård sprit – begyndt at nærme sig det vesteuropæiske gennemsnit. Og det er godt nyt for folkesundheden.

Lægetidsskriftet The Lancet offentliggjorde sidste år en stor undersøgelse, der viste, at hård spiritus er indblandet i halvdelen af alle dødsfald i Rusland i aldersgruppen 15 til 54 år. Næsten en fjerdedel af alle russiske mænd dør, før de fylder 55. Det tilsvarende tal i Storbritannien er 7 procent.

Mindre vodka regnes derfor som en væsentlig årsag til en markant fremgang i levealder siden lavpunktet i 2004. I 2013 levede russiske kvinder 76 år, mens tallet for mænd nu er 66. Sidstnævnte er syv år længere end i 2005, men stadig langt under det europæiske gennemsnit.

Alkoholforbruget i Rusland er da også fortsat højere, end det var i 1980erne. Den voldsomme stigning skete i begyndelsen af 1990erne, da mange mistede både opsparing og arbejde under politiske omvæltninger og økonomisk nedtur. I det perspektiv er der tale om en gradvis normalisering efter næsten to årtier med et ekstremt alkoholforbrug.

Samtidig har myndighederne – som i Sovjetunionen i 1950erne – forsøgt at begrænse de usunde vaner med lovstramninger og kampagner.

Et eksempel er rygning: For få år siden hang røgen tungt i de russiske restauranter og cafeer. Siden 2013 har de været røgfri ved lov. I 2004 røg flere end 60 procent af alle russiske mænd og 15 procent af kvinderne dagligt.

I 2014 var andelen faldet til 41 og 8. De tre tidligere sovjetlande Rusland, Ukraine og Kasakhstan topper i dag listen over lande, hvor antallet af rygere falder hurtigst, viser en rapport fra sundhedsorganisationen WHO.

Indgrebene mod alkohol omfatter et forbud mod salg i butikker før klokken 10 om morgenen og efter klokken 22 om aftenen. De russiske myndigheder har samtidig indført en gradvist stigende minimumspris på vodka, men den er kommet under pres af de seneste to års nye økonomiske krise i landet.

Tidligere på året sænkede regeringen derfor minimumsprisen til 185 rubler – det svarer til 18 kroner – for en halv liter for at bekæmpe et voksende sort marked for hjemmebrændt alkohol.