Russerne er blevet mere anti-amerikanske

De anti-amerikanske følelser blandt russerne er blevet markant forstærket over det seneste år, viser ny meningsmåling.

Kreml og forbipasserende indbyggere i Moskva spejler sig i vandpytterne. Russernes følelser for USA er blevet køligere, viser en ny meningsmåling. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI ILNITSKY

RUSLAND: Stemningen i den russiske befolkning er siden februar sidste år blevet stadig mere anti-amerikansk, viser en meningsmåling.

Mandag offentliggjorde avisen Moscow Times en måling fra det statslige Public Opinion Foundation, der viser, at 37 procent af de adspurgte siger, at de har en negativ mening om USA. Det tal skal sammenlignes med, at kun 18 procent havde en tilsvarende opfattelse i februar sidste år.

Undersøgelsen bygger på svar fra 1.500 voksne i 100 russiske byer, hvor 78 procent også svarer, at de mener, at USA spiller en negativ rolle i verden. I den tilsvarende undersøgelse sidste år var 53 procent af samme opfattelse.

Begge svar viser, at følelserne over for USA er blevet betydeligt koldere.

Ifølge Moscow Times er præsident Obamas stjerne blandt russerne også falmet betydeligt.

Ved undersøgelsen sidste år svarede kun otte procent, at de havde et negativt indtryk af den amerikanske præsident. I dag er tallet helt oppe på 40 procent.

Siden den forrige undersøgelse har Rusland annekteret Krim og har trods officielle benægtelser fortsat destabiliseringen af Ukraine ved at støtte separatisterne i landets østlige del med mandskab og våben. Samtidig er den anti-vestlige propaganda i de regeringskontrollerede medier i Rusland blevet optrappet.

Parallelt er forholdet mellem USA og Rusland blevet stadig mere anspændt, og i dag siger 70 procent af de adspurgte, at situationen er blevet forværret i det seneste år.

Skylden ligger mere eller mindre hos USA, mener 43 procent af russerne.

Målinger har også vist, at der på andre parametre eksisterer et gab mellem russere og vesterlændinge.

For et par måneder siden viste en meningsmåling ifølge Moscow Times også, at kun 13 procent af 1.630 adspurgte i 46 regioner mener, at et vestligt demokratisk system kan fungere i Rusland.

Spurgt om de anså sig selv som en del af den vestlige civilisation lød svaret fra 43 procent, at de overhovedet ikke identificerer sig med Vesten. Kun 14 procent svarede, at vestlig kultur spiller en rolle i deres liv.

Søndag gav Ruslands præsident, Vladimir Putin, udtryk for, at han ikke vil afvise at genopstille som præsident, når hans tredje seksårige præsidentperiode udløber i 2018.

»Muligheden for at jeg kan genopstille som kandidat igen er til stede. Om det sker, ved jeg ikke.«

Samtidig gav han ifølge flere internationale medier udtryk for, at han ikke agter at blive siddende til han dør - sådan som lederne i Sovjetunionen gjorde.