Russere strømmer til Rio trods skandalen

Flere end 200 russiske sportsfolk har sat kursen mod OL i Rio de Janeiro, efter at Den Olympiske Komité har slækket på kravene til frifindelse for doping. Det sker i strid med anbefalingen fra anti­doping­myndighed.

Natalya Antyukh, 400 meter hæk løber fra Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP JOHANNES EISELE

MOSKVA: Jubel og klapsalver brød ud, da den russiske delegation forleden hejste landets flag i den olympiske by i Rio.

Der var god grund til at glæde sig for mange af de russiske sportsfolk, der indtil for få dage siden balancerede på kanten af en kollektiv udelukkelse. I foråret afslørede en international undersøgelse et statsstøttet dopingprogram for russiske sportsfolk, og så sent som i sidste måned krævede det internationale antidopingagentur, WADA, alle russiske sportsfolk forvist fra OL.

Sådan er det ikke gået.

Mindst 200 russiske sportsfolk mødte ifølge russiske stats-TV frem ved flaghejsningen i OL-byen. Og mindst samme antal ventes ifølge de seneste opgørelser at finde vej gennem det smuthul, som den Internationale Olympiske Komite (IOC) har åbnet for de russiske sportsfolk i Rio de Janeiro.

Forleden besluttede komiteen således endegyldigt at trodse WADAs anbefaling om en total udelukkelse af Rusland. I stedet uddelegerede IOC beslutningen om eventuel udelukkelse af sportsfolk til de enkelte sportsforbund.

»Den atomare mulighed (en kollektiv udelukkelse, red.) er ikke i den olympiske ånd,« lød det fra IOC-præsident Thomas Bach.

De færreste udelukket

Torsdag begyndte blåstemplingerne af de russiske deltagere så at tikke ind. Samtlige russiske sportsfolk inden for boksning og judo er godkendt til deltagelse. Det samme er 29 russiske svømmere. Dagen før åbningsceremonien er kun 118 russiske deltagere ud af 387 endegyldigt udelukket.

På listen over godkendte er også sportsudøvere, hvis navne er nævnt i forbindelse med ulovligheder i WADAs rapport. De falder dog ikke ind under de nye og mildere retningslinjer, som IOC samtidig har udsendt.

Tidligere oplyste IOC, at alle sportsudøvere, der var »impliceret« i dopingskandalen, skulle udelukkes. I de nye retningslinjer, der blev udsendt tirsdag, fastslår IOC, at russiske sportsfolk kun kan regnes for implicerede, hvis WADA-rapporten uløseligt knytter deres navn til indtagelse af ulovlige substanser. Det skriver den Internationale Sejlunion i en pressemeddelelse.

Talrige russiske sportsfolk er imidlertid nævnt i rapporten i forbindelse med en anden brøde: ulovlig og systematisk ombytning af de urinprøver, der bruges til dopingtest.

Den talstærke russiske deltagelse er dermed i direkte strid med anbefalingen fra WADAs rapport offentliggjort i juli. Ifølge rapporten arbejdede den russiske efterretningstjeneste FSB og det russiske sportsministerium tæt sammen om at udlevere ulovlige substanser til de russiske sportsfolk og efterfølgende skjule sporene ved systematisk at ombytte urinprøver under vinter-OL i Sotji i 2014.

Rusland står bag et »chokerende og hidtil uset angreb på sportens integritet og på De Olympiske Lege,« konkluderede rapporten.

Den daværende chef for det russiske anti-dopinglaboratorium, Grigorij Rodchenkov, har indgående beskrevet, hvordan det statslige dopingprogram fungerede. Han er nu flygtet til USA.

Er IOC-præsidenten for tæt på Putin?

Siden er der imidlertid gået olympisk brydekamp i sagen. I stedet for at kritisere Rusland rettede IOC-præsident Thomas Bach i denne uge skytset mod WADA for at offentliggøre dopingrapporten for tæt på OL-start. Thomas Bach er dog selv kommet under beskydning for sit kammeratlige forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin.

WADAs tidligere chefundersøger, Jack Robertson, hævder i et interview med BBC, at rapporten blev forsinket af politisk sabotage fra både Rusland og IOC.

»IOCs reaktion har for altid sat niveauet for, hvordan den mest utrolige doping og korruption vil blive behandlet i fremtiden,« siger Jack Robertson.

Imens står den russiske OL-delegation nu til at blive en af de største i Rio de Janeiro.

Kaptajnen for de russiske OL-hold, Aleksandr Sjukov, vurderer over for russisk TV, at 280 ud af 387 russiske OL-deltagere ventes at få grønt lys til at deltage.