Russere og nordmænd i strid om Svalbard

Nordmændene har blandt andet indført begrænsninger på den russiske helikoptertrafik på øgruppen Svalbard højt oppe i nord. Nu vil russerne vide hvorfor.

Af hensyn til den sårbare natur på Svalbard har nordmændene indført restriktioner på blandt andet helikopterflyvninger. Det vil russerne gerne tale med nordmændene om. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY

Nordmændene og russerne er blevet uenige om øgruppen Svalbard i den absolut nordligste del af Norge. Det er i forbindelse med, at det er 100 år siden, at de to lande indgik Svalbard-aftalen, at den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, i en udtalelse har henvendt sig til sin norske kollega, Ina Eriksen Søreide fra Høyre.

Heri beder den russiske udenrigsminister om en samtale om, hvad der foregår på ø-gruppen, som russerne kalder Spitsbergen. Det skriver NRK.

I udtalelsen bliver der lagt vægt på, at Norge og Rusland i lang tid har haft et godt og konstruktivt samarbejde om øgruppen. Men russerne er bekymrede over, at Norge har indført begrænsninger på den russiske helikoptertrafik på Svalbard. Ligeledes har nordmændene oprettet naturreservater, som giver restriktioner for erhvervslivet på øerne. Herudover er der også oprettet zonebeskyttelse af fiskeri i farvandene rundt om øerne.

Alt det vil russerne gerne tale med nordmændene om. Modsat svarer nordmændene, at de russiske synspunkter er kendte, og at al virksomhed, som drives på Svalbard, må ske inden for rammerne af norske regler og lovgivning.

Nordmændene understreger, at det er nødvendigt med strenge regler for erhvervslivet på øerne og for helikopterflyvningen af hensyn til den sårbare natur.