Russer kritisk syg efter møde med Litvinenko

En russer, der mødtes med den afhoppede efterretningsagent Aleksander Litvinenko i London, er alvorligt syg af stråling. Syv medarbejdere på en bar har også været udsat for radioaktivitet. Litvinenko blev i går begravet i London, mens britisk politi stadig forsøger at løse det, der nu officielt kaldes et mord.

Den tidligere russiske spion Aleksander Litvinenko blev i går stedt til hvile på kirkegården Highgate Cemetary i det nordlige London, hvor den tidligere russiske spion Aleksander Litvinenko i går blev lagt til hvile.<br>Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sporet af radioaktive forgiftninger har spredt sig til Moskva, hvor en af Aleksander Litvinenkos russiske kontakter i går blev erklæret i »kritisk tilstand« på grund af strålesyge. Det sagde anonyme kilder i aftes til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Dimitrij Kovtun mødtes med Litvinenko den 1. november - den dag hvor Litvinenko sandsynligvis blev forgiftet med polonium 210. Ifølge nyhedsbureauet faldt Kovtun i en koma kort efter britisk og russisk politi havde afhørt ham på et hospital i Moskva.

Oplysningerne om Dimitrij Kovtuns kritiske tilstand blev dog afvist af en advokat med tilknytning til sagen, som oplyste, at hans tilstand var »uændret«. Heller ikke myndighederne ville bekræfte oplysningerne. Alligevel indledte den russiske anklagemyndighed i går en efterforskning af, hvad man kalder et »mordforsøg« på Kovtun.

Samtidig bekræftede de britiske sundhedsmyndigheder i går, at personale, der havde arbejdet på Millenium Hotel, var testet positive for små doser af radioaktiv bestråling og opfordrede alle, der havde opholdt sig i hotellets Pine Bar omkring 1. november om at henvende sig til myndighederne for at blive testet.

Litvinenko begravet
Den seneste udvikling i den radioaktive forgiftningssag skete samme dag, som Aleksander Litvinenko i silende regnvejr blev stedt til hvile på kirkegården Highgate Cemetary i det nordlige London.

De jordiske rester af den 43-årige mand, der døde den 23. november efter at være blevet forgiftet med det radioaktive stof polonium 210 blev begravet i en tung egetræskiste, der holdt hvad der end måtte være tilbage af stråling tilbage fra omgivelserne.

Liget kunne ikke frigives før obduktionen, og den efterfølgende strålefare var undersøgt til bunds, men i går var retsteknikerne færdige med deres arbejde, og et følge på omkring 50 nære venner kunne i går begrave den mand, der til sin død var overbevist om, at det var den russiske præsident Vladimir Putin, der havde beordret hans mord.

Ud over Aleksander Litvinenkos far Walter var også hans søn og enke til stede, ligesom også nabo og ven Akhmed Zakajev og millionær Boris Berezovskij deltog i bisættelsen.

Inden følget nåede frem til kirkegården, var der blevet afsagt bønner i Londons centrale moske, men det havde ikke været muligt at tage kisten ind i moskeen på grund af frygten for strålefare.

Fire britiske detektiver er i øjeblikket i Moskva, hvor de blandt andet har planer om at udspørge en tidligere ansat i den russiske sikkerhedstjeneste KGB, der senere blev til FSB, Andrej Lugovoj.

Lugovoj selv er i øjeblikket indlagt på et hospital i den russiske hovedstad, hvor han også er under observation for mulig polonium 210-forgiftning.

I mellemtiden har Scotland Yard nu officielt meddelt, at der er tale om en mordundersøgelse.

Russere afviser teorier
Samtidig har den russiske regering indikeret, at den er parat til at begynde sin egen undersøgelse om hændelsesforløbet omkring Aleksander Litvinenkos død. Kilder i statsapperatet har afvist teorier om, at Litvinenkos død skulle være sket i et forsøg på at lukke munden på den vedholdende systemkritiker.

Litvinenko har blandt andet anklaget den russiske efterretningstjeneste for at stå bag en række bomber mod boligblokke i Rusland, der siden blev anset for at være tjetjenske terroristers værk. Bomberne var medvirkende årsag til den anden tjetjenske krig og var med til at bane vejen for præsident Vladimir Putins politiske magt.

Russiske kilder har afvist anklagerne som »ren spekulation« og blandt andet anført, at Litvinenko ikke havde adgang til informationer, der på nogen måde kunne skade regeringen. Derimod arbejdede han fortrinsvis med bekæmpelse af organiseret kriminalitet.

Uanset gerningsmand og motiv har den tidligere russiske spions død lagt en kile ind i forholdet mellem Rusland og Storbritannien, der kan komme til at række langt ud over Litvinenkos 43-årige liv. Men indtil sagen om hvem der dræbte Litvinenko er opklaret, hvis det nogen sinde sker, må den kritiske spion hvile i fred på den samme kirkegård, hvor en mand, der har haft stor indflydelse i Rusland også ligger begravet, nemlig Karl Henirich Marx.