Ruslands opposition i hundeslagsmål

Kort før valgsæsonen går i gang, er Vladimir Putins modstandere på hælene. De Kreml-venlige partier enten håner eller trækker på skuldrene ad kritikerne.

En deltager på den Kreml-tro ungdomsbevægelse Nashis sommerlejr cykler forbi en satirisk plakat med oppositionslederne Mikhail Kasjanov (t.v.) og den tidligere skakmester Garri Kasparov (i midten). <br>Foto: Jekaterina Savina/AFP Fold sammen
Læs mere

Et hornorkester spillede begravelsesmusik foran hotellets svingdør, da en af Ruslands mest markante oppositionsgrupper holdt årsmøde i Moskva forleden. Med sarkastiske mindeord og tændte stearinlys afholdt en flok aktivister en fingeret bisættelse, hvor oppositionskoalitionen »Det Andet Rusland« blev erklæret død og begravet alt sammen arrangeret af to regeringsstøttede ungdomsbevægelser.

I Ruslands politiske virkelighed er den slags metoder langt fra usædvanlige. Alligevel gjorde den spydige happening netop denne dag ondt langt ind på oppositionsmødet.

»Det Andet Rusland«, som henover foråret havde succes med en perlerække af demonstrationer mod Vladimir Putin, ligner nemlig i faretruende grad en bevægelse i opløsning. En række interne hundeslagsmål om den politiske linje har fået flere hovedpersoner i koalitionen til at smække med døren og erklære sig i opposition til oppositionen.

Sololøb
I forrige uge var det en afbevægelsens grundlæggere, den erfarne, tidligere premierminister Mikhail Kasjanov, der forlod alliancen og meddelte, at han vil køre sololøb ved præsidentvalget i marts næste år. En række menneskerettighedsforkæmpere og liberale parlamentsmedlemmer var ogsååbenlyst fraværende påårsmødet, efter de den seneste tid har affyret knubbede ord mod bevægelsen, som mange liberale ellers havde håbet kunne blive et vendepunkt for oppositionen mod Vladimir Putin.

»Koalitionen har på det seneste bevæget sig mod radikalisme og populisme af en venstreorienteret og nationalistisk art,« sagde en af Ruslands oppositionsveteraner, parlamentsmedlemmet, Vladimir Rysjkov.

Modangreb
Den tidligere skakstormester Garri Kasparov har hidtil været en populær talsmand for »Det Andet Rusland« især i udenlandske medier men også han lod uenigheden skinne igennem på mødet med flere bitre udfald mod sine tidligere allierede.

»Mange siger, at Kasjanov var en belastning for partiet. Og jeg tvivler på, at han har nogen chance uden for koalitionen,« sagde Garri Kasparov til Berlingske Tidende om Mikhail Kasjanov, der indtil for nyligt regnedes for bevægelsens bedste kort ved præsidentvalget.

I stedet for én samlende kandidat fra den såkaldte »liberale« opposition, har mindst fem meldt sig på banen. Selv om de alle er enige om at kritisere den siddende regering, så har de indtil nu brugt det meste af tiden på at kritisere hinanden.

Det lille liberale parti Jabloko opstiller således deres egen partileder, Grigorij Javlinskij, til præsidentposten. Han kvitterede for nyligt med at kalde Kasparovs koalition »en autoritær kult«.

Tilbagegang
Dermed står kritikerne af den siddende præsident yderst svagt op til de kommende valg.

Meningsmålinger viser i øjeblikket, at en samlende »liberal kandidat«, hvis oppositionen kunne enes om en sådan, kan få omkring seks procent af stemmerne. Det tilsvarende tal ved en måling i februar var 11 procent.

»Problemet er, at modstand mod Putin ikke er nok til at udviske de åbenlyse politiske uenigheder i oppositionen. Chancen for, at den kan spille nogen seriøs rolle i de kommende valg, er minimal,« siger Vladimir Gelman, der er lektor i statskundskab på Det Europæiske Universitet i Skt. Petersborg.

Ballademagere
Det har ellers netop været filosofien bag »Det Andet Rusland«, som har bragt både tilhængere af markedsøkonomi, radikale venstreorienterede og såkaldte »nationalbolsjevikker« ledet af den kontroversielle punk-forfatter Eduard Limonov sammen i en og samme koalition.

Kritikere har påpeget, at regeringen dermed har haft let ved at dæmonisere oppositionen ved at pege på den nazi-lignende symbolik, som Nationalbolsjevikkerne benytter sig af. Alliancen har også fremkaldt kritik blandt liberale, som anklager Kasparov & Co. for indirekte at gavne den siddende regering.

»De kan sige: Se de ballademagere! Det er det, de kalder demokrati,« sagde Sergej Mitrokhin, en veteran fra 1990ernes liberale demokratibevægelse.