Ruslands fravær præger G7-topmøde

Tysk udenrigsminister indrømmer, at Ruslands fravær på G7-topmøde vanskeliggør løsning af internationale konflikter. Alligevel holder G7 fast i beslutningen om at udelukke Rusland.

Foto: JOHN MACDOUGALL. I en kort udtalelse før G7-topmødet udtalte den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, at der er et »aldeles akut« behov for Ruslands deltagelse i løsningen af internationale konflikter i Syrien og Iran.
Læs mere
Fold sammen

Europæiske og amerikanske sanktioner mod Rusland vil ikke blive bragt til ophør, førend Moskva overholder Minsk-aftalen. Samtidig bør Rusland endegyldigt gøre sin indflydelse gældende over for militante separatister i Østukraine.

Sådan lyder et af de centrale budskaber i den afsluttende erklæring på G7-topmødet i Lübeck, hvor udenrigsministrene i verdens syv førende industrinationer tirsdag og onsdag har diskuteret brændpunkter som Ukraine, Yemen og Islamisk Stat samt ikke mindst de igangværende atomforhandlinger med Iran.

G7-topmødet har med andre ord drejet sig om aktuelle internationale kriser, men har i særlig grad båret præg af fraværet af en central aktør på den internationale scene.

På grund af Putins anneksion af Krim har Rusland siden marts 2014 været udelukket fra samtaler med G7-landene, der består af USA, Canada, Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrig og Japan.

I en kort udtalelse før topmødet udtalte den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, at der er et »aldeles akut« behov for Ruslands deltagelse i løsningen af internationale konflikter i Syrien og Iran. Alligevel holder G7-landene fast i beslutningen om at udelukke Rusland. Steinmeier understregede, at Moskva selv har et ansvar for »at bidrage til, at en løsning af konflikten i Ukraine kommer nærmere«.

Forud for G7-mødet har Rusland imidlertid signaleret, at man fortsat er parat til at gå enegang i internationale konflikter. Mandag besluttede Putin at ophæve et russisk forbud mod leverance af luftforsvarsraketter til Iran. Beslutningen blev modtaget med tydeligt mishag i Berlin, hvor kansler Angela Merkel krævede, at »ophævelser af sanktioner sker på baggrund af størst mulig enighed«. I den afsluttende erklæring opfordrer G7-landene Iran til at samarbejde med det internationale atomenergi-agentur og til at spille en konstruktiv rolle i Syrien.

Ros til Rusland

Trods de fortsatte gnidninger mellem Rusland og EU roste Frank-Walter Steinmeier onsdag både Kina og Rusland for konstruktiv adfærd i FNs sikkerhedsråd, der tirsdag vedtog en våbenembargo over for de yemenitiske oprørere.

I forhold til udviklingen i Yemen understregede Steinmeier ved samme lejlighed, at »vi er langt fra en situation, hvor vi er i stand til at lægge låg på situationen, at deeskalere eller finde en politisk løsning«.

I den afsluttende erklæring opfordrer G7-landene til dannelsen af en national enhedsregering under Yemens siddende præsident Hadi og forsikrer endvidere, at det internationale samfund vil fortsætte de diplomatiske bestræbelser på en fredelig løsning i Yemen.

I juni mødes stats- og regeringscheferne fra G7-landene i Bayern. Indtil videre lader signalerne fra Kreml dog antyde, at Putin heller ikke denne gang vil blive inviteret.

»Sandheden er, at hverken Putin eller hans udenrigsminister har brug for G7-topmødet. Det er omvendt – Moskva ved, at Vesten har brug for Rusland i afgørende spørgsmål«, skriver magasinet Spiegel i en kommentar.