Ruslands ambassadør afviser dansk hacker-bekymring: Det er ikke os, I skal være bange for

Folketingets udenrigspolitiske nævn skal til gengæld tage sig i agt for de amerikanske efterretningstjenesters aflytning af europæiske politikere og statsoverhoveder, mener den russiske ambassadør.

Ruslands ambassadør i Danmmark, Mikhail Vanin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske udenrigspolitikere, der nu er på vej til Rusland, har »absolut ingen grund til at bekymre sig« for, at de blive hacket. I hvert fald ikke af statslige hackere.

Det fastslår den russiske ambassadør, Mikhail Valentinovich Vanin.

Hans beroligelse kommer efter Berlingskes artikler om, at medlemmerne af Folketingets udenrigspolitiske nævn besøger Rusland uden deres smartphones og tablets, fordi der angiveligt er risiko for hacking under besøget i hovedstaden Moskva og byen Murmansk.

»Faktisk bør de danske parlamentarikere være på vagt over for amerikansk aflytning - i lyset af de moderne mobiltelefoners software og den velkendte og udbredte aflytning af europæiske politikere og statsoverhoveder, som amerikanske efterretningstjenester står bag,« fastslår den russiske ambassadør i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Pas på CNN

følge Mikhail Vanin skal de 11 danske politikere i delegationen også tage sig i agt for de amerikanske medier – især nyhedskanalen CNN.

»De bør selvfølgelig være bange for, at CNN får kendskab til om deres tur til Rusland, for så vil CNN straks beskylde de danske politikere for at have tætte relationer med Rusland,«  lyder det fra ambassadøren.

Som omtalt i Berlingske har mindst et medlem af det udenrigspolitiske nævn valgt ikke at følge anbefalingen om lade Iphones og tablets blive hjemme.

Om det er et problem, ønsker Søren Espersen (DF), der er formand for Folketingets udenrigspolitiske nævn, ikke at kommentere. Han mener i det hele taget ikke, at det tilkommer ham at kommentere sagen.

»Vi har i det udenrigspolitiske nævn en tradition for en rimelig fortrolighed om vore rejser  - ikke mindst af hensyn til de lande, vi besøger,« siger Søren Espersen.