Rusland vil have fingre i Nordpolen

Dybt under Ishavet håber russiske forskere at finde beviser, som kan bringe store områder omkring Nordpolen under russisk herredømme. Danmark og andre lande gør også krav på det kolde nord.

Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Et russisk forskningsskib er stævnet ud fra flådebyen Murmansk ved Barentshavet og har sat kurs mod Nordpolen. Om bord på skibet er en specialbygget ubåd, der skal dykke mere end fire kilometer ned i mørket og som det første fartøj nogensinde nå havbunden under den arktiske iskappe.

Formålet med den undersøiske opdagelsesrejse er blandt andet at indsamle beviser til støtte for Ruslands territoriale krav i området omkring Nordpolen. Ifølge de russiske forskere tilhører store dele af Ishavet og al den olie og gas, der måtte gemme sig under isen nemlig retteligt Rusland.

»Arktis er vores, og vi må demonstrere vores tilstedeværelse,« sagde den erfarne russiske polarforsker Artur Tjilingarov til russisk TV, da ekspeditionen i denne uge stak til søs.

På kollisionskurs
Ekspeditionen er det seneste fremstød i Ruslands årelange forsøg på at sikre sig rettighederne til de råstoffer, som forskere forventer gemmer sig i havet og i undergrunden omkring Arktis. Rusland har fremsat et krav en udvidelse af sine nordlige søgrænser med et område svarende til det samlede areal af Tyskland, Italien og Frankrig.

Dermed er Rusland på kollisionskurs med en række andre lande, der også gør krav på områder omkring Nordpolen, herunder Canada, USA, Norge og Danmark.

Ifølge internationale konventioner kan et land udvide sin »økonomiske zone« til søs, hvis det kan bevise, at området er en »naturlig« fortsættelse af landets kontinentalsokkel.

Rusland mener, at en undersøisk bjergkæde, der strækker sig under Ishavet hele vejen til Nordpolen, er en geologisk forlængelse af Rusland, og at landet dermed har ret til områdets ressourcer. Det er netop denne teori den russiske ekspedition skal forsøge at styrke. Danmark har ellers tidligere argumenteret for, at samme bjergkæde er en del af den grønlandske kontinentalsokkel, og at Danmark og Grønland har rettighederne til et område, der strækker sig til den geografiske Nordpol.

Ishavet er i dag internationalt farvand med undtagelse af en 200-sømilszone, som strækker sig ud fra hvert lands kyst. FNs Havretskommission afviste i 2001 russernes ansøgning om en udvidelse af Ruslands søgrænse på grund af for dårlig dokumentation.

Flag på havbunden
Men nu tyder alt på, at russerne arbejder på endnu en ansøgning til kommissionen denne gang med flere videnskabelige argumenter.

Guldgraverstemningen omkring Nordpolen skyldes blandt andet, at området ifølge skøn indeholder op mod en fjerdedel af alle uudnyttede olie- og gasressourcer. Miljøorganisationerne har skyndsomst advaret om, at det mindste olieudslip i området kan få altødelæggende konsekvenser for dyre- og planteliv.

Det har dog ikke holdt den russiske ekspedition tilbage. Med den specialbyggede ubåd planlægger russerne inden for få uger at plante et meterhøjt russisk flag af titanium på havbunden ikke langt fra Nordpolen.

Se grafikken over de områder, Rusland gør krav på.