Rusland vil forvandle Krim til Beverly Hills

Rusland inviterer Hollywood-stjerner til at købe sovjetiske badehoteller på den sanktionsramte Krim-halvø. Vladimir Putins italienske allie­rede, Silvio Berlusconi, fører an.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, tog forskud på planerne om at gøre Krim-halvøen til et sted for internationale showbiz-stjerner, da han hen over weekenden inviterede Silvio Berlusconi på rundtur på Krim. Til stor jubel for de ansatte besøgte den 78-årige tidligere italienske premierminister bl.a. en vingård sammen med Putin. Foto: Aleksej Druzhinin/Den russiske præsidents presse- og informationsafdeling/TASS Fold sammen
Læs mere

KIEV: Glem alt om Californien. Det nye Beverly Hills ligger på Krim. Her kan Hollywood-stjerner få byttet Sunset Boulevard ud med Lenin-boulevarden og Los Angeles-villaen med et sovjetisk-bygget pensionat med udsigt over Sortehavet.

Sådan lyder et nyt tilbud fra Rusland, der i marts sidste år annekterede den ukrainske halvø.

Den bemærkelsesværdige invitation kommer fra halvøens Moskva-loyale leder, Sergej Aksjonov, der sidste år blev udnævnt til posten af Vladimir Putin.

I et åbent brev på både russisk og engelsk henvender Aksjonov sig til »stjerner inden for sport, kunst og showbiz« i hele verden.

»Hvis de ærede stjerner ønsker at slå sig ned på Krim, så er de absolut velkomne,« skriver Aksjonov i brevet, der mandag blev bragt i den regeringsvenlige avis Isvestija.

Hans mål er mildt sagt ambitiøst.

»Vi vil med tiden tilskynde fremkomsten af et nyt Beverly Hills på Krim,« skriver Sergej Aksjonov med henvisning til den stenrige bydel klos op ad det californiske Hollywood.

Der er ingen tvivl om, at Krims nye herskere godt kunne bruge lidt stjernedrys. Halvøen har været underlagt internationale sanktioner, siden russiske styrker i marts sidste år strømmede ind på den ukrainske halvø og omringede ukrainske militærbaser og regeringsbygninger. Få uger senere annekterede Vladimir Putin området efter en omstridt folkeafstemning.

Europa, USA og FNs generalforsamling har fordømt Ruslands fremfærd på Krim. Blandt verdens lande er det kun Syrien, Venezuela, Cuba, Afghanistan, Nicaragua og Nordkorea, der anerkender halvøen som russisk territorium.

Brad Pitt og Angelina Jolie er på listen

Rusland har i stedet forsøgt at opnå andre former for symbolsk anerkendelse. Blandt andet gennem udenlandske besøg. I weekenden fløj Vladimir Putin til Krim i selskab med sin gamle allierede, Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi. Berlusconi er den mest fremtrædende vestlige politiker, der har besøgt det annekterede område.

Men også Dimitri Romanoff, overhoved for Ruslands gamle tsar-familie og bosat i Danmark, besøgte i august den omstridte halvø.

Og nu skal Hollywood-stjerner ifølge Aksjonovs nye plan bane vejen for yderligere anerkendelse af Moskvas overherredømme.

Brad Pitt og Angelina Jolie er således på listen over de navne, som pro-russiske lokalpolitikere – måske lidt optimistisk – har i kikkerten.

»For eksempel ville vi med fornøjelse tage mod det berømte Hollywood-par Angelina Jolie og Brad Pitt. De har mange børn, og for dem bliver det helt sikkert komfortabelt og hyggeligt,« siger Andrej Filonov, der er borgmester i havnebyen Jevpatorija.

Samtidig kan stjernerne spare penge, eftersom Krim er ikke så lidt billigere end det oprindelige Beverly Hills, lokker borgmesteren.

»Hvad koster en villa ved Los Angeles? Det er 30, 50, 60 millioner dollar. Hos os kan man for fem eller seks millioner få et tidligere sanatorium eller et pensionat,« siger han til Isvestija.

Andrej Filonov foreslår også, at vestlige kendisser kan få et stykke jord kvit og frit, hvis de til gengæld vil deltage i reklamekampagner for Krim, der ifølge regeringens egne tal er blandt Ruslands fattigste regioner.

»De stjerner, der bor i regionen, bliver i bund og grund en del af vores brand,« forklarer borgmesteren.

Turismen svigter

Det internationalt isolerede Krim har oplevet et kraftigt fald i antallet af turister siden den russiske annektering. Det har ramt mange indbyggere hårdt. Samtidig betyder sanktioner, at ingen internationale kreditkort fungerer, ligesom EU-borgere ikke må købe ejendom på Krim, fordi området stadig anses for en del af Ukraine.

Den russiske avis har dog fundet én semi-kendis, der er interesseret i dele af tilbuddet. Forsangeren for det amerikanske metalband Limp Bizkit, Fred Durst, siger til avisen, at han da godt kunne tænke sig at besøge Krim.

»Jeg elsker et varmt klima, havluft og bjerge,« siger Fred Durst, der dog ikke lufter noget ønske om at købe et sovjetisk pensionat.

Brevet fra Sergej Aksjonov fremhæver også den franske skuespiller Gerard Depardieu, der fik et russisk pas overrakt af Vladimir Putin for to år siden.

Ifølge russiske medier bor han imidlertid ikke længere i det hus, han blev tildelt i Mordovien-regionen øst for Moskva.