Rusland: Vi ønsker ikke krig med Ukraine

Mens Rusland foretager militærøvelser nær grænsen til Ukraine øges de diplomatiske bestræbelser for at nå en fredelig løsning, inden den omstridte folkeafstemning på Krim-halvøen søndag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Ruslands ambassadør i FN siger til Sikkerhedsrådet, at Moskva »ikke ønsker en krig« med Ukraine. Ambassadør Vitaly Churkin svarede direkte på et spørgsmål fra Ukraines midlertidige premierminister Arsenij Jatsenjuk. Han fortsatte dog med at argumentere for Krims ret til at afholde en folkeafstemning om spørgsmålet om tilslutning til Rusland. Det skriver BBC.

I Donetsk i det østlige Ukraine mistede en 22-årig mand livet torsdag i sammenstød mellem rivaliserende demonstrationer.

Mindst 15 blev kvæstet i det værste sammenstød, siden Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj blev afsat for en måned siden.

Spændingerne vokser, mens diplomatiske bestræbelser intensiveres før søndagens omstridte folkeafstemning på den russisk-dominerede Krim-halvø.

Arsenij Jatsenjuk sagde til Sikkerhedsrådet, at hans land er offer for en russisk aggression.

Han mener dog stadig, at »vi har en chance for at løse konflikten på en fredelig måde,« og opfordrer Moskva til at mødes til direkte forhandlinger.

Jatsenjuk sagde direkte til Churkin på russisk, at Kiev »søger svar på spørgsmålet, om Rusland ønsker krig« med et land, som man har haft årtiers varmt venskab med.

»Jeg er overbevist om, at russerne ikke ønsker krig,« sagde han.

»Jeg håber, at den russiske regering og den russiske præsident vil lytte til folkets ønsker og vende tilbage til dialogen for at løse konflikten,« tilføjede han.

Til det svarede Churkin, at »Rusland ikke ønsker krig, og det gør russerne heller ikke. Jeg er overbevist om, at ukrainerne heller ikke gør. Vi ønsker ikke en optrapning af situationen.«

Churkin svarede dog ikke på Jatsenjuks ønske om direkte forhandlinger og hævdede, at Kiev er ved at »splitte landet i to.«

Onsdag bekræftede det russiske forsvarsministerium, at man havde påbegyndt militærøvelser ikke langt fra grænsen til Ukraine.