Rusland: Vi har måske dræbt IS-topleder

Rusland hævder i en tvetydig melding, at man – måske – har dræbt lederen af terrornetværket Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi.

Al-Baghdadi på et af de få kendte fotos af ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en bemærkelsesværdig uklar melding hævder Rusland, at man - måske - har dræbt lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi.

Det skriver det russiske forsvarsministerium i en pressemeddelelse, hvori det fremgår, at russiske styrker skulle have dræbt IS-lederen under et angreb, der angiveligt blev sat ind i forbindelse med et møde mellem flere af terrororganisationens ledere.

Der skulle være tale om et luftangreb udført 28. maj mellem kl. 00.35 og 00.45 rettet mod et møde i Islamisk Stat i en sydlig forstad til Raqqa.

Her blev Baghdadi muligvis dræbt sammen med 30 mellemledere - herunder Raqqas emir Abu al-Kharzhi al-Mysri og lederen af IS' sikkerhedstjeneste Suleiman Al-Shauakh - og omkring 300 krigere.

Slog angiveligt til under IS-stormøde

»Ifølge informationer, som efterprøves via forskellige kanaler, befandt også lederen af IS sig på stedet, Abu Bakr Al-Baghdadi, der som resultat af angrebet blev likvideret,« skriver det russiske forsvarsministerium i en pressemeddelelse.

Den amerikanskledede koalition siger ifølge Reuters i en udtalelse, at man ikke kan bekræfte de russiske meldinger om, at Baghdadi skulle være blevet dræbt.

Oplysningerne er ikke bekræftet fra andre sider.

Abu Bakr al-Baghdadi betegner sig selv som »kalif« af det ekstremistiske terrornetværk Islamisk Stat. En titel han tog i forbindelse med, at han i juni 2014 erklærede Islamisk Stat for et kalifat.

Han har været leder af terrornetværket siden 2010.

Forsker: En vigtig udvikling, hvis den er sand

Baghdadi giver sjældent livstegn og viser sig sjældent offentligt.

Han har således ikke trådt frem siden juni 2014, hvor han optrådte i en propagandavideo optaget i Mosul i Irak.

Mystikken om IS-lederen er derfor stor, og han har flere gange tidligere været meldt dræbt.

Det var blandt andet tilfældet så sent som i marts i år, hvor rygter lød, at IS-lederen var blevet alvorligt såret under et amerikansk ledet luftangreb.

»Det er da muligt, at al-Baghdadi er blevet likvideret i Raqqa. Men det er mindst fjerde gang vi hører de samme rygter. Jeg foreslår, at vi venter på en erklæring fra IS-bureauet Amaq,« siger Eli Karmon, terrorforsker ved Det Tværfaglige Center i Herzlia i Israel, til Berlingske.

Den israelske terrorforsker siger det er muligt, at Islamisk Stat vil forsøge at holde Baghdadis død hemmelig på samme måde som Talibanlederen Mullah Omars død blev holdt hemmelig i flere år.

»Hvis al-Baghdadi virkelig er død, er det naturligvis en vigtig udvikling, men det betyder ikke, at Islamisk Stat forsvinder. Terrororganisationen har allerede oprettet et netværk i de sydligere sunniområder i Irak og Syrien, så når Raqqa og Mosul falder, har de en b-løsning,« siger Eli Karmon.

I sensommeren 2016 tog Rusland æren for likvideringen af Muhammed al-Adnani, Islamisk Stats talsmand i Syrien. Senere viste det sig, at det var et amerikansk missil, der havde dræbt den højtstående IS-jihadist.