Rusland undskylder dopingskandale: Må vi så komme med til OL?

Rusland beklager brug af doping, men nægter at regeringen og sikkerhedstjenesten vidste noget om svindlen. »Alle gør det – derfor må vi også,« siger en russisk kommentator.

Russiske Julia Zaripova vandt blandt andet verdensmesterskabet i 3.000 meter forhindringsløb i 2011. Siden mistede hun en række medaljer og blev udelukket i to et halvt år på grund af doping. Arkivfoto: Phil Noble Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Den første reaktion fra Moskva var benægtelse, benægtelse og benægtelse.

Anklager om systematisk doping af russiske medaljevindere ved vinter-OL var løgn og latin, lød det fra den russiske regering. Beskyldningerne var ligefrem del af en ondsindet »informationskrig« mod Rusland, sagde den russiske sportsminister, Vitalij Mutko, i sidste uge.

Men nu er den russiske minister vendt på en tallerken. Mens risikoen for udelukkelse af de russiske sportsfolk fra de Olympiske Lege i Rio de Janiero i Brasilien vokser, beder Vitalij Mutko nu i stedet om forladelse.

»Vi er meget kede af, at atleter, der forsøgte at bedrage os og resten af verden, ikke blev fanget tidligere,« skriver den russiske sportsminister i et indlæg i den britiske avis The Times søndag.

»Vi skammer os over dem,« skriver Mutko, der samtidig beder indtrængende om ikke at straffe »uskyldige« russiske atleter ved at udelukke dem fra OL.

Den risiko er alt andet lige vokset med de seneste afsløringer, der også kaster nyt lys over tidligere dopingskandaler.

Allerede i november sidste år blev Ruslands atletikforbund suspenderet fra alle internationale konkurrencer, da en 323 sider lang rapport fra det Internationale Anti-Doping Agentur dokumenterede systematisk brug af ulovlige substanser blandt nogle af Ruslands mest fremtrædende atletik­stjerner. Og nu strammer det til for de russiske atleter forud for OL i Brasilien.

Inden for den næste måned skal det Internationale Atletikforbund tage stilling til, om de russiske myndigheder nu har ryddet så grundigt ud i svindlen, at suspenderingen kan ophæves inden legene.

Derfor kommer den nye dopingskandale på det værste tænkelige tidspunkt for Rusland, siger den russiske sportsjournalist Denis Trubetskoj.

»Det er en vild krisesituationen for dem lige nu. Jeg tror ikke rigtig de ved, hvad de skal gøre. Derfor prøver de bede om forladelse og undskylde og håbe på at begrænse skaderne af den nye afsløring,« siger Denis Trubetskoj, som skriver om russisk sport for den tyske avis Frankfurter Algemeine Zeitung.

Spioner brød forseglingen

Den seneste dopingskandale er på mange måder endnu mere opsigtsvækkende end den forrige, fordi den sætter spørgsmålstegn ved hele det nuværende antidopingberedskab.

Samtidig går en af hovedpersonerne igen, nemlig den tidligere chef for Ruslands antidoping-indsats, Grigorij Rodtjenkov. Han blev sidste år udpeget i den omfattende rapport som en af nøglepersonerne i Ruslands dopingprogram. Den seneste sag begyndte at rulle, da Rodtjenkov i sidste uge gik til bekendelse. Han afslørede i avisen New York Times, hvordan han for to år siden hjalp mindst 15 russiske medaljevindere med at dope sig under vinter-OL i 2014.

Ifølge ham spillede den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, en nøglerolle i dopingprogrammet. Eksperter fra tjenesten arbejdede i årevis på at finde en metode til at omgå den forsegling, der skal forhindre manipulation med sportsudøvernes urinprøver.

Det lykkedes kort før OL i russiske Sotji for to år siden. Derfor kunne russiske embedsmænd gennem et hul i laboratorievæggen bytte urinprøver fra dopede sportsfolk ud med rene prøver, fortalte Grigorij Rodtjenkov.

Forseglingen, der er beskyttet med et syvcifret nummer og en sindrig mekanisme, blev tidligere regnet for umulig at omgå.

»Vi er ret målløse, for at være helt ærlige,« siger Andrea Berlinger fra det schweiziske firma, der producerer sikkerhedslukningen, til New York Times.

Beskyldninger om sikkerhedstjenestens involvering er det største problem for det officielle Rusland, fordi det er vanskeligt at forestille sig FSB arbejde uden grønt lys fra Kreml, påpeger den russiske sportskommentator Vladimir Mosgovoj.

»Det lille hul i væggen på antidoping-­laboratoriet er vokset til et sort hul, der truer med at sluge den russiske sports største succeser,« skriver Vladimir Mosgovoj i oppo­sitionsavisen Novaja Gaseta.

Undskylder kun i udlandet

Det er imidlertid ikke det billede, de fleste russere får af sagen. Mens sportsministeren går bodsgang i udlandet, så er linjen en andet hjemme i Rusland. Her er indlægget fra ministeren end ikke at finde på ministeriets russisksprogede hjemmeside.

De russiske myndigheder afviser alle anklager om statslig involvering i dopingskandalen. Og Kreml stemplede i sidste uge Grigorij Rodtjenkov, der nu er flygtet til USA, som en »forræder«.

I stedet er de russiske aviser domineret af politikere, der fremstiller Rusland er offer for en uretfærdig og politisk motiveret heksejagt.

»Deres argument er, at alle doper sig, og derfor er det uretfærdigt, at Rusland bliver opdaget,« siger sportsjournalisten Denis Trubetskoj.

Samtidig er det tvedelte budskab – et til udlandet og et til russerne – vigtig for at beskytte eftermælet for det kostbare værtskab for OL i Sotji i 2014, hvor Rusland høstede rekordmange medaljer.

»Det var et prestigeprojekt for Putin. Det betyder, at hvis du arbejder i sportsministeriet, så er der en rigtig stor risiko for, at du bliver fyret, hvis vi ikke har nok vindere. Der var et stort pres for at få resultater, og dette var en måde at få dem på,« siger Denis Trubetskoj.