Rusland udvander FN-kritik i opgør om Syrien

FNs Menneskerettighedsråd langer ud efter Ruslands bombardementer af den syriske storby Aleppo. Alligevel støtter mange af rådets medlemslande russernes afvisning eller lurepasser ved at stemme blankt.

500 er meldt dræbt og flere end 2.000 såret, siden den syrisk-russiske-offensiv i Aleppo blev indledt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 47 medlemslande i FNs Menneskerettighedsråd i Genève har vedtaget en resolution om krigsforbrydelser begået i den syriske by Aleppo: De ansvarlige skal identificeres og retsforfølges.

Men stemmeafgivningen viser, at Rusland slet ikke er så internationalt isoleret, som de vestlige regeringer hævder. For mens 24 lande stemte for resolutionen, valgte seks af menneskerettighedsrådets i alt 47 medlemslande at støtte Ruslands njet til resolutionen. Ikke færre end 16 lande valgte at stemme blankt og dermed lurepasse i en strid, hvor Rusland og det syriske regime under de vestlige himmelstrøg klart udpeges som krigsforbrydere.

De seks lande, der under afstemningen i FN forleden bakkede op om Rusland, er Algeriet, Bolivia, Burundi, Cuba, Venezuela samt Kina, der igen-igen forsøger at afværge international kritik af Ruslands krigs­førelse i Syrien.

Listen over lande, der lurepasser, omfatter syv afrikanske stater – Etiopien, Sydafrika, Ghana, Kenya, Nigeria, Congo og Namibia. Det afspejler, at Europas og USAs muligheder for at sætte dagsordenen i Afrika ikke er, hvad de engang var. Også verdens såkaldt største demokrati, Indien, afstod fra at stemme sammen med en række andre store spillere i Asien: Indonesien, Bangladesh og Vietnam.

Resolutionsforslaget blev fremsat af Storbritannien med støtte fra andre vestlige lande og flere arabiske medlemmer af rådet.

Et af disse lande er Saudi-Arabien, der ellers gerne bruger sit medlemskab af FNs Menneskerettighedsråd til at afværge kritik, når det er saudernes egne overgreb, der er i gabestokken.

Eksempelvis lykkedes det for nogle måneder siden det saudiske regime at afværge en FN-kritik af Saudi-Arabiens nu et år lange bombardement af den ene part i Yemens borgerkrig, hvor de saudiske kampfly ifølge flere menneskerettigheds­organisationer begår krigsforbrydelser mod civilbefolkningen.