Rusland udlejer to gange Bornholms areal til Kina

En fjernøstlig region i Rusland vil udleje store landområder til kinesiske landmænd. Russiske politikere frygter Kinas dominans i det tyndtbefolkede Sibirien.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Kinas vicepremierminister Zhang Gaoli (th.) markerede sidste år starten på en fælles gasledning i Sibirien. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXEY NIKOLSKY

MOSKVA: Fjorten gange større end Københavns Kommune eller dobbelt så stort som Bornholm.

Det er ikke noget helt lille stykke land, et kinesisk firma har sikret sig råderet over i det østlige Rusland. Den 115.000 hektar store luns af Sibirien ligger øst for Bajkalsøen og umiddelbart nord for grænsen til Kina. På de vidtstrakte russiske marker vil det kinesiske investeringsfirma Huae Sinban bygge drivhuse, svinebrug og fjerkræproduktion for at mætte det gigantiske kinesiske marked på den anden side af grænsen.

Ifølge lejeaftalen overlader den russiske region Sabajkal råderetten over området til det kinesiske firma de næste 48 år. Til gengæld regner den stedlige russiske guvernør med, at aftalen vil trække investeringer for op mod 24 milliarder rubler til den tyndtbefolkede udkantsregion.

Rammeaftalen er underskrevet, mens de endelige detaljer forventes at falde på plads inden for de næste 12 måneder, skriver det statslige russiske nyhedsbureau Ria Novosti.

Det er ikke første gang, kinesiske investorer jagter store landområder, også langt fra egne grænser. I Island fik en kinesisk rigmand for tre år siden nej til at langtidsleje et område på 30.000 hektar på den østlige del af øen. Den russiske aftale omfatter næsten fire gange så meget land som den kuldsejlede islandske kontrakt.

»Rusland har ikke investorer, der er interesseret i omfattende investeringer i jorden her, fordi der er lettere tilgængelig landbrugsjord andre steder,« siger guvernøren i Sabajkal-regionen, Konstantin Ilkovskij, til den russiske netavis Nia-Tjita.

Den fattige region, der er kendt for et nådesløst kontinentalklima, har i årevis kæmpet for at tiltrække investeringer i landbruget, siger han. Under sovjettidens planøkonomi var mere end en million hektar opdyrket. I dag er tallet under 200.000.

Men også i Rusland har den kinesiske kæmpekontrakt vakt opsigt.

På den ene side har landets præsident, Vladimir Putin, erklæret, at et udbygget samarbejde med Kina har højeste prioritet. Ikke mindst efter at konflikten i Ukraine har forpestet forholdet til Europa.

I sidste uge underskrev Rusland og Kina en aftale om fælles projektering af et nyt højhastighedstog mellem Moskva og den russiske millionby Kasan.

Frygt for kinesisk dominans

Men ikke alle jubler. Kinas voksende økonomi og befolkning på 1,35 milliarder risikerer at blive alt for dominerende i Ruslands tyndtbefolkede fjernøstlige regioner, mener andre. Det nationalistiske parti LDPR fordømte i denne uge aftalen om forpagtning af sibiriske landområder.

Det er et spørgsmål af »geopolitisk betydning«, sagde LDPRs næstformand for det russiske parlament, Igor Lebedev.

»Borgmesteren er kinesisk om 20 år,« hvis projektet ikke standses, sagde han til den russiske avis Kommersant.

Partiet har bedt Ruslands regering om at blokere forhandlingerne med det kinesiske firma.

Store dele af Sibirien har oplevet udvandring og affolkning de seneste tre årtier, så kun 38 millioner af de 143 millioner russere bor øst for Ural-bjergene. I januar i år luftede den russiske regering planer om at give alle russiske statsborgere ret til et lille stykke jord i Sibirien.

Guvernøren fra en anden fjernøstlig region, den Jødiske Autonome Republik, sagde forleden til Kommersant, at 80 procent af den lille region »kontrolleres af kinesere på forskellige måder – lovligt eller ulovligt«.

Men i Sabajkal-regionen fremhæver guvernøren aftalen som et hårdt tiltrængt løft til udkantsrusland. Den endelige kontrakt vil kræve, at tre fjerdedele af arbejdsstyrken skal bestå af lokale, siger guvernøren. Den fattige region håber derfor på op mod 1.000 nye arbejdspladser.