Rusland truer Ukraine med militært indgreb

Rusland truer med at tage Østukraines befolkning under beskyttelse efter de voldsomme uroligheder i Donetsk. Det er en ret truende udtalelse, siger fremtrædende polsk udenrigspolitisk ekspert.

Der blev lagt blomster på stedet, hvor en pro-ukrainsk demonstrant i går var blevet dræbt i den østukrainske by Donetsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander KHUDOTEPLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland truer åbent med at tage Østukraines befolkning »under beskyttelse«, fordi Ukraines regering ikke længere kontrollerer situationen i landet.

Det fremgår af en erklæring, som det russiske udenrigsministerium offentliggjorde fredag.

Torsdag aften kom det til et voldsomt sammenstød mellem pro-russiske og anti-russiske demonstranter i den østukrainske by Donetsk, hvor én blev dræbt og mange sårede. Det russiske udenrigsministerium forklarer, at der var tale om fredelige pro-russiske demonstranter, som blev overfaldet af »højreradikale grupperinger«; en fremstilling som i nogen grad modsiges af, at den dræbte var et lokalt medlem af det stærkt højreorienterede ukrainske regeringsparti Svoboda (Frihed).

»Myndighederne i Kiev kontrollerer ikke situationen i landet. Rusland er klar over sit ansvar for sine landsfæller og medborgere i Ukraine og forbeholder sig ret til at tage folk under beskyttelse«, skriver udenrigsministeriet.

»Jeg mener, at det er en ret truende udtalelse,« siger en polsk udenrigspolitisk ekspert, Marcin Zaborowski, til Berlingske.

»Det ser ud til at være et forspil til yderligere skridt, som vi har set det på Krim. De siger ret klart, at begivenhederne i Donetsk er et eksempel på anarki og diskrimination mod russere, og hvis det fortsætter, vil de skride til handling.«

Marcin Zaborowski er direktør for det Polske Institut for Udenrigspolitik, PISM, en statslig tænketank, som ikke mindst følger udviklingen i Østeuropa.

Det kan blive som på Krim

»Russerne tegner et billede af anarki og uorden ved at sige, at myndighederne ikke kontrollerer situationen og ved at erklære, at Rusland vil tage sit ansvar på sig,« siger Marcin Zaborowski, som derfor frygter en udvikling ganske som på Krim i den kommende tid.

»Det er ikke et uforudsigeligt scenario, vi har jo set det på Krim. I Donetsk har vi allerede set »politiske turister«, altså russere, som krydser grænsen for at deltage i begivenhederne, og vi vil formentlig se mere af det. Vi vil måske se selvforsvarsgrupper overtage kontrollen med lufthavnne og rådhuse, og vi kan se deserteringer fra politiet. Måske bliver det et andet scenario, og måske vi de slet ikke handle. Men dette er, hvad der kan ske nu.«

Destabilisering

Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet, vurderer også, at Rusland nu er gået et skridt videre i konflikten, men er dog mindre sikker på, at Rusland faktisk vil bruge militær magt i Østukraine.

»Det er en lille optrapning, at man nu konkret peger på noget, man kunne bruge som et påskud til at indlede flere militære operationer, og jeg kan ikke udelukke, at det er det, man vil. I hvert fald er det et led i forsøget på at gøre tilværelsen så besværlig som mulig for regeringen i Kiev,« siger Claus Mathiesen, som er tidligere dansk forsvarsattaché i Ukraine.

»Jeg er helt sikker på, at Rusland stræber efter fortsat at destabilisere Ukraine, og det kan blive meget langvarigt.«

Torsdag fortsatte Rusland med at koncentrere troppestyrker og materiel flere steder ved grænsen til Ukraine. Rusland har bekræftet manøvrerne, som omfatter pansertropper og luftbårne styrker, men hævder, at der er tale om øvelse.

Det bliver rodet

Putin har tidligere sagt, at han eventuelt vil indsætte militæret i Ukraine for at beskytte russere i landet dog kun som en sidste udvej i tilfælde af »lovløshed« i Ukraine. Hvilket altså åbenbart er en betingelse, som det russiske udenrigsministerium mener, er opfyldt nu.

Claus Mathiesen tvivler alligevel på, at Rusland virkelig vil føre tropper ind i selve Ukraine.

»Der er garanteret nogle i Moskva, som ønsker yderligere optrapning, nu man er i gang, men jeg tror, de vil tøve med det. Omverdenen er efterhånden vågnet op, så yderligere skridt vil medføre en umiddelbar og prompte reaktion.

Hvis det sker, vil i hvert fald det ukrainske militær ikke længere kunne forholde sig passivt. Det vil være nødt til at gøre noget, om ikke andet så for renommeets skyld. Men det vil blive noget kaotisk noget, hvor militære operationer vil blive blandet med guerillakrig og civil ulydelighed, og der vil måske også være nogle militære styrker, der går over på russisk side. Det vil blive meget rodet.«

Den russiske udtalelse kan læses her (tekst på russisk):

http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/6F745B0774C71C9644257C9B00362EB6