Rusland truer med at smide 30 amerikanske diplomater på porten

Rusland vil udvise amerikanske diplomater, hvis ikke USA tilbageleverer russisk 'datja' nær Washington.

Donald Trump og Vladimir Putin holdt deres første officielle møde under G20-topmødet i Hamborg i begyndelsen af juli. De to ledere diskuterede ikke de amerikanske sanktioner mod Rusland, sagde Trump efterfølgende. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Donald Trump ikke makker ret, så kan 30 amerikanske diplomater godt pakke kufferten og forlade Moskva.

Sådan lyder truslen fra Rusland i en diplomatisk strid, der har sat den amerikanske præsident i et speget dilemma.

Russiske topfolk har de seneste dage gjort klart, at de er klar til at optrappe striden, hvis der ikke findes en hastig løsning. Det russiske krav er, at de amerikanske myndigheder prompte tilbageleverer to ejendomme i USA, der indtil sidste år blev brugt af russiske diplomater.

Den ene ejendom er et landsted med havudsigt, tennisbaner og svømmebassin i staten Maryland. Det andet er en villa på Long Island i New York.

I december sidste år blev de russiske diplomater forvist fra de to ejendomme. Det skete som en del af de amerikanske sanktioner mod Rusland i kølvandet på skandalen om hackerangreb under præsidentvalget. USA udviste også 35 russiske diplomater, der ifølge de amerikanske myndigheder deltog i spionage.

Dengang undlod Ruslands præsident, Vladimir Putin, at svare igen på udvisningerne. Det skete i håb om, at den nyvalgte Donald Trump ville omgøre Obama-regeringens beslutning og slå ind på en mere samarbejdsvenlig kurs. Kreml satte trumf på ved at invitere børn af amerikanske diplomater i Moskva til nytårsfejring i Kreml få dage senere.

På daværende tidspunkt fremhævede Donald Trump det russiske præsidents diplomatisk skaktræk som »meget smart!«

Men nu - et halvt år senere - venter de russiske magthavere stadig på det ønskede kursskifte i Washington.Og tålmodigheden er tilsyneladende ved at være opbrugt.

Russisk ultimatum

»Den russiske side har efter alt at dømme ikke noget valg. Så er det tid til gengældelse,« siger Konstantin Kosatjov, formand for udenrigsudvalget i det russiske overhus, til Ria Novosti.

Ifølge russisk stats-tv vil Rusland udvise »tre dusin amerikanske diplomater,« hvis sagen ikke løses.

Det russiske ultimatum sætter Trump-regeringen i en akavet position.
Den igangværende efterforskning af Trump-medarbejderes mulige parløb med Rusland under valgkampen gør enhver indrømmelse til Kreml til et politisk minefelt for præsidenten.

Så sent som i sidste måned stemte det amerikanske senat med 62 stemmer mod 2 for at ophøje sanktionerne til amerikansk lov, så præsidenten ikke kan opbløde dem. Lovforslaget behandles nu i det amerikanske underhus.

Trumps udenrigsminister Rex Tillerson har da også gentagne gange understreget, at sanktionerne mod Rusland står ved magt. De vil ikke blive ophævet, så længe Rusland fortsat krænker nabolandet Ukraines grænser, sagde han for nyligt under et besøg i Kiev. Rusland annekterede i 2014 den ukrainske Krim-halvø og støtter fortsat væbnede separatister i det østlige Ukraine.

Amerikanske diplomater betaler prisen

Men andre af Trumps folk har tidligere peget på netop de russiske ejendomme eller 'datjaer' i USA som en sag, hvor en genopretning af forholdet til Rusland kunne tage sin begyndelse.

Sebastian Gorka, rådgiver for Donald Trump, sagde torsdag i sidste uge, at det Hvide Hus overvejer at tilbagelevere de to ejendomme.

»Samarbejdet skal have en chance,« sagde Gorka ifølge Washington Post.

Den amerikanske regering har længe zigzagget i sagen. I begyndelsen af maj lød beskeden til Rusland, at ejendommene i USA kunne tilbageleveres, hvis Rusland til gengæld ville tillade et byggeri i ved det amerikanske konsulat i Skt. Petersborg. To dage senere trak Trumps folk i land og afviste en sammenhæng mellem de to sager.

Heller ikke det første møde mellem Putin og Trump under G20-topmødet i tidligere på måneden resulterede i noget gennembrud. Trump bedyrede efterfølgende, at de to ledere end ikke havde drøftet de vestlige sanktioner mod Rusland. Samtidig blev Trumps forslag om et muligt samarbejde om cybersikkerhed med Rusland mødt med bestyrtelse hos både republikanere og demokrater i Washington. Modstandere sammenlignede sarkastisk forslaget med muligheden for et missilsamarbejde med Nordkorea.

Men nu forsøger Kreml at gøre klart, at det også vil koste dyrt, hvis Trump fortsætter den nuværende linje.

Ifølge russisk stats-tv vil Rusland ikke nøjes med udvisninger af amerikanske diplomater. De resterende »diplomater og deres familier vil få forværret deres forhold i et omfang, så de kan bede ministeriet om pensionstillæg,« lød den utvetydige trussel søndag fra Dmitrij Kiseljov, øverste chef for den statslige nyhedsgigant Rossija Segodnja.

Han luftede i samme åndedrag en trussel om at lukke den amerikansk skole i Moskva.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland