Rusland tirret af NATO-kritik

Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, ryster på hovedet over NATO-kritik af Ukraine og ser ingen grund til demonstrationerne i landet.

Den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, var tydeligt irriteret over sine kolleger, da han deltog i NATOs udenrigsministermøde. Foto: Virginia Mayo/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

BRUXELLES: Rusland og NATO kan finde sammen om at løse fælles problemer, som også Rusland bøvler med og ser en fordel i bliver løst. Da man i går havde rost hinanden for samarbejdsprogrammet for 2014, slap de pæne ord op, og det står endnu en gang klart for enhver, hvor milevidt man står fra hinanden i synet på aktuel storpolitik.

En samlet opsang til Ukraine og indirekte til Rusland fra NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen rungede stadig i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles, da forsvarsalliancens udenrigsministre i går mødte deres russiske kollega, Sergei Lavrov, i NATO-Rusland Rådet.

NATOs budskab til Ukraine er, at man skal opføre sig ordentligt over for fredelige demonstranter.

Ved et pressemøde i går roste Anders Fogh Rasmussen dog Rusland for planlagt samarbejde næste år, blandt andet om destruktion af ammunition i Kalinin­grad og en række andre områder.

Sergei Lavrov var tirret over NATO-erklæringen om Ukraine, som han rystede på hovedet ad. På mødet med NATO havde han betegnet NATO-erklæringen som »urealistisk«. Over for pressen forstod han ikke, hvorfor NATO overhovedet vedtager sådan en erklæring.

»Det her er alene op til Ukraine. Jeg forstår ikke den ukrainske oppositions aggressive handlinger. Putin (Ruslands præsident, red.) har allerede sagt, at det er Ukraines suveræne ret at vedtage eller ikke vedtage dokumenter. Det ligger hos den politiske ledelse. Når man ser på de dokumenter, som Ukraines ledelse har besluttet ikke at underskrive, står der jo ikke noget i dem, der kan gøre det nødvendigt at demonstrere«.

Store sager som et fælles missilforsvar ligger bomstille, og faktisk tilføjede Lavrov, at perspektivet i den internationale aftale med Iran om landets atomprogram – en aftale han glæder sig over – er at den helt kan overflødig­gøre NATOs plan om missil­skjoldet.

Udenrigsministermøde i OSCE

I dag begynder et to-dages udenrigs­ministermøde i OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa), et møde Lavrov deltager i, men som USAs udenrigsminister, John Kerry, bliver væk fra for i stedet at støtte Moldova med et besøg.

Carl Bildt, Sveriges udenrigsminister og en stærk EU-stemme i opgøret om Ukraine, vil deltage i OSCE-mødet, hvor Danmark er repræsenteret af diplomater i stedet for udenrigs­minister Villy Søvndal (SF), der er sygemeldt.

»Det er en mulighed for at vurdere situationen og trække på forskellige kontakter. Samtidig er det en lejlighed til at sende meget tydelige signaler om, at vold er uacceptabelt,« siger Bildt, der vurderer risikoen for uroligheder i Kiev som størst efter OSCE-mødet.

»Det kommer vi til at sende meget tydelige signaler om under mødet,« siger han.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S), der i går var stand-in som udenrigsminister på NATO-mødet, fastholdt, at Ukraine har ret til at lave aftaler med EU, »og det skal Rusland ikke beslutte på Ukraines vegne«.

I øvrigt betegnede han det som fornuftigt, at der med NATO-erklæringen sendes et klart signal til Ukraine om, at vold mod demonstranter og journalister er u­acceptabelt.