Rusland tilbyder at hjælpe Japan med oprydning på a-kraftværk

Det statsejede russiske firma, der driver Ruslands atomkraftværker, tilbyder Japan at hjælpe med at løse de mange problemer på det katastroferamte Fukushima-værk.

Vandtankene på Fukushima-værket lækker forurenet spildevand. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Oprydningsarbejdet på atomkraftværket Fukushima har været en lang og pinlig affære. Siden tsunamien ramte den japanske kyst i 2011 og medførte en katastrofal nedsmeltning, er det gang på gang blevet udstillet, hvordan Tokyo Electric Power Company (Tepco), som ejer værket, ikke har været i stand til at inddæmme radioaktiviteten. Men nu er det russiske statsejede atomselskab klar til at hjælpe.

Problemerne på det japanske atomkraftværk har været mange og af forskelligartet karakter. Til stor frustration for den japanske befolkning og regering. Senest lækkede en tank til opsamling af højradioaktivt vand 300 ton væske, mens også andre lækager kan have forurenet grundvandet og bugten ud for atomkraftværket. Tidligere har strømnedbrud og kontaminering af værkets medarbejdere sået tvivl om, hvorvidt Tepco kan klare den krævende opgave. Lækagen af de 300 ton radioaktivt vand er den hidtil værste læk og fik i sidste uge firmaets ledelse til at efterlyse hjælp fra udenlandske eksperter.

»Mange andre lande uden for Japan har erfaring med at demontere reaktorer, så vi håber at kunne konsultere dem i højere grad og gøre brug af deres erfaringer. I den sammenhæng har vi brug for støtte ikke kun fra den japanske regering, men fra det internationale samfund, så vi kan få arbejdet gjort,« sagde Tepcos vicepræsident ved den lejlighed.

Siden katastrofen i marts 2011 har det ellers stort set kun været japanske firmaer og eksperter, der er blevet involveret i arbejdet. At Tepco først efter 29 måneder beder om assistance fra udlandet, er virksomheden også blevet kritiseret for.

Ifølge Vladimir Asmolov, vicedirektør for den russiske, statsejede virksomhed Rosenergoatom, er den metode, japanerne indtil nu har brugt, ikke den rigtige til at løse Fukushimas mange problemer. Der skal en ny strategi til, og det kan Rusland hjælpe med, sagde han i går til nyhedsbureauet Bloomberg. Rosenergoatom står for driften af Ruslands atomkraftværker.

»Det har været tydeligt i lang tid, at Tepco ikke har håndteret situationen godt nok. Japan har teknologien til at klare det, men de har manglet et system til at håndtere den her slags situation,« vurderer Vladimir Asmolov.

Rosenergoatom forhandler med den japanske regering om at blive involveret i arbejdet med de ramte reaktorer, og ifølge Vladimir Asmolov er den nye regering med premierminister Shinzo Abe i spidsen meget positiv over for et muligt samarbejde.

Læren fra Tjernobyl

Tidligere på måneden erklærede Shinzo Abe, at regeringen vil udarbejde en ny strategi. Det var før, de 300 ton radioaktivt spildevand lækkede fra atomkraftværket. I går udtalte regeringens kabinetschef, at regeringen undersøger muligheden for at bruge nogle af de midler, staten hvert år sætter til side i tilfælde af naturkatastrofer eller andre nødstilfælde. I indeværende budgetår har Japan rådighed over 20 milliarder kroner i reservefonden.

I søndags besøgte Japans udenrigsminister, Fumio Kishida, Tjernobyl i Ukraine for at tage ved lære af ulykken i 1986 og det efterfølgende oprydningsarbejde.

»Jeg var vidne til, at kampen for at inddæmme ulykken stadig finder sted 27 år efter katastrofen. Ukraines erfaringer og viden er brugbare referencer for arbejdere, der forsøger at håndtere Fukushimas atomkrise,« sagde han.

Cirka 170.000 mennesker i en radius af 20 kilometer fra Fukushima blev evakueret efter jordskælvet og den efterfølgende tsunami i 2011. Mange tusinde har endnu ikke fået tilladelse til at vende hjem, og dele af området forventes at blive lukket helt af.

Hvad den seneste lækageskandale betyder for miljøet er stadig uklart. Udviklingen bliver fulgt nøje i Japan og i de nærmeste lande. Sydkoreas premierminister indkaldte i sidste uge til et krisemøde, hvor det blev besluttet at foretage flere test af havvand og fiskeriprodukter og løbende offentliggøre resultatet. I Kina afviser de relevante myndigheder, at kinesisk farvand er påvirket af det seneste udslip fra Fukushima. Både Kina og Sydkorea har bedt Japan om at fremskaffe flere informationer om forureningens omfang.