Rusland strammer skruen over for uforstående tyrkere

Nedskydningen af et russisk kampfly får Rusland til at skrue bissen på over for Tyrkiet, der kalder Ruslands reaktion for upassende og følsom. Russisk-tyrkisk militærsamarbejde droppes.

Erdogan og Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Spændingerne mellem Rusland og NATO-landet Tyrkiet er torsdag taget til i styrke.

Som modsvar til at tyrkiske kampfly skød et russisk kampfly ned tirsdag, gør russerne klar til at afstraffe Tyrkiet politisk og økonomisk.

Det russiske nyhedsbureau Tass beretter således, at det russiske forsvarsministerium suspenderer al militært samarbejde med Tyrkiet. Det gælder blandt andet en hotline, der skal dele informationer om russiske luftangreb i Syrien med tyrkerne.

Derudover vil to store russiske rejsebureauer ifølge Reuters droppe salg af pakkerejser til Tyrkiet, efter russiske embedsmænd advarede charterfirmaerne om at sende gæster til tyrkiske feriesteder. Og det vil formentligt kunne mærkes i Tyrkiet, hvor russere næstefter tyskere er de mest flittige til at besøge tyrkiske feriemål, hvilket ifølge Reuters indbringer landets turismeindustri 28 milliarder kroner om åre.

Ruslands økonomiministerium fastslår samtidig, at der kan komme restriktioner på flyrejser mellem Tyrkiet og Rusland. Samtidig vil Rusland muligvis sætte en stopper for planerne om gasledningen Turkstream, der skal levere russisk gas til Tyrkiet, der er en af de største aftagere af russisk gas.

Sanktionerne kommer, efter Ruslands premierminister, Dimitri Medvedev, torsdag beordrede sin regering til at se på, hvilke sanktioner, der kunne indføres over for Tyrkiet. Blandt andet en indefrysning af nogle af de to landes fælles projekter.

Udover sanktioner forlanger Ruslands præsident, Vladimir Putin, en tyrkisk undskyldning for nedskydningen af kampflyet.

»Vi har ikke hørt nogen undskyldninger endnu fra det højeste politiske niveau i Tyrkiet. Vi har heller ikke hørt forslag til at udbedre skader eller lovning på straf til de, der står bag forbrydelsen,« siger han ifølge nyhedsbureauet Tass.

Men Putin skal ikke sidde ved telefonen i Kreml og vente på, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ringer med en fuldtonet undskyldning. For ifølge Erdogan er det russerne, der bør undskylde.

»Hvis der skulle være en side, der skulle undskylde, så er det ikke os,« siger han ifølge CNN og uddyber:

»De, der krænkede vores luftrum, er dem, der bør undskylde. Vores piloter og væbnede styrker løste deres opgaver, hvilket handlede om at svare på krænkelser af reglerne for militæroperationer. Det er essensen,« siger han ifølge TV-stationen.

Samtidig giver Erdogan sanktionerne fra Rusland en hård medfart. Han kalder de russiske planer »følelsesladede« og »upassende«.

Forløbet omkring nedskydningen af det russiske Sukhoi Su-24 fly svæver stadig i det uvisse. Det eneste, de to lande stort set kan enes om, er, at flyet blev skudt ned.

I den tyrkiske version af episoden blev flyet skudt ned af to F16-fly, efter det ti gange på fem minutter blev advaret mod at flyve i tyrkisk luftrum.

Modsat hævder russerne, at flyet aldrig forlod syrisk luftrum, hvor russerne kaster bomber mod den syriske præsident Bashar al-Assads brede skare af modstandere.

To personer var om bord på det russiske kampfly. Piloten blev skudt og dræbt, imens han dalede mod jorden i sin faldskærm. Navigatøren overlevede og har siden givet sin version til russiske medier.