Rusland stiller sig på tværs for FN-observatører i Aleppo

Fransk FN-forslag vil angiveligt blive mødt af et russisk veto. Rusland deler i stedet sit eget forslag ud.

Køretøjer fra Internationalt Røde Kors og Syriens Røde Halvmåne venter ved det regeringsstyrede område ved Ramoussa i udkanten af Aleppo 18. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE OURFALIAN

Frankrig skal indstille sig på at måtte opgive sit resolutionsforslag om at indsætte FN-observatører i den syriske by Aleppo.

Ifølge Ruslands FN-ambassadør vil forslaget blive mødt med et russisk veto i FN's Sikkerhedsråd søndag.

- Vi kan ikke og vil ikke tillade, at det vedtages, for dette er en katastrofe, siger FN-ambassadør Vitalij Tjurkin.

Ifølge det franske forslag skal FN-observatører overvåge evakueringerne på landjorden i Syrien og hjælpe med til at beskytte civilbefolkningen.

Men russerne modsætter sig den mulighed. I stedet vil Rusland have gennemtrumfet sit eget forslag. Det bliver uddelt søndag på mødet i FN-hovedkvarteret i New York.

Det alternative forslag handler også om situationen i Aleppo. Men det indeholder ikke noget om observatører udsendt af FN.

Dog opfordrer Rusland FN til at benytte sig af andre ordninger, der kan "overvåge vilkårene for de civile, der fortsat befinder sig i Aleppo". Det skriver nyhedsbureauet AFP, der har set det russiske forslag.

Tidligere søndag gav Ruslands FN-observatør også et hint om, at russerne havde deres eget forslag med til mødet i rådet.

- Det kan være, at andre ting vil blive vedtaget af Sikkerhedsrådet, der kan opnå samme mål, sagde Tjurkin ifølge Reuters.

Mens Sikkerhedsrådet debatter situationen i Aleppo, er der rapporterer om, at oprørere og civile er ved at blive evakueret fra den østlige del af byen.

/ritzau/AFP