Rusland: Snowden søger asyl i 15 lande

Whistlebloweren Edward Snowden, som amerikanerne forsøger at få udleveret, har mandag appelleret til 15 lande om at give ham politisk asyl. Det oplyser russiske diplomater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den tidligere amerikanske whistleblower Edward Snowden har mandag på et møde med russiske diplomater appelleret til 15 lande om at give ham politisk asyl. Det oplyser diplomatiske kilder til avisen Los Angeles Times.

De russiske diplomater betegner Edward Snowdens appel som desperat:

»Han gentog igen, at han ikke er en forræder og forklarede sine handlinger. Han ønskede med sin handling blot at åbne verdens øjne i forhold til de åbenlyse krænkelser, som er sket - ikke kun af amerikanske borgere, men også af europæiske borgere,« lyder det ifølge Los Angeles Times fra diplomaterne.

Det oplyses ikke, hvilke lande der er tale om. Snowden har tidligere bedt om asyl i Ecuador.

De amerikanske myndigheder forsøger at få udleveret Edward Snowden, der har lækket kontroversielle og hemmelighedsstemplede informationer om USAs massive overvågning af blandt andet telefonsamtaler og sociale medier.

Snowden gik først i eksil i Hong Kong, der lod ham forlade landet på trods af en arrestordre fra USA, som anmodede om at få udleveret den eftersøgte IT-mand, der har arbejdet for efterretningstjenesterne CIA og NSA. Han opholder sig nu i Rusland, angiveligt i Moskva.

USA har taget skrappe midler i brug for at forhindre Edward Snowdens videre flugt. De amerikanske myndigheder har tilbagekaldt hans pas, og USAs vicepræsident, Joe Biden, opfordrede lørdag Ecuador til ikke at give whistlebloweren asyl.