Rusland smider eksperter fra dansk torturinstitut på porten

Medarbejdere fra Dansk Institut mod Tortur udvist af Rusland. Russiske aktivister advarer om voldsomt pres på civilsamfund.

Præsident Putins styre har øget presset på det russiske civilsamfund, og det får organisationer, der kritiserer magthaverne eller har kontakt med udlændinge, at føle. Medarbejderne fra Dansk Institut mod Tortur har i henhold til agentloven fra 2012 fået besked på, at de skal forlade landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexei Druzhinin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: En russisk domstol har udvist tre medarbejdere fra Dansk Institut mod Tortur. De beskyldes for at overtræde landets udlændingelov.

Dommene faldt i går i den russiske by Nisjnij Novgorod, 400 kilometer øst for Moskva. Her skulle tre specialister fra Dansk Institut mod Tortur have undervist russiske psykologer i behandling og rehabilitering af ofre for tortur.

I stedet blev konferencen afbrudt af omkring ti betjente fra de russiske udlændingemyndigheder. De tog de tre gæster, en dansk, en tysk og en lettisk statsborger, med til en timelang afhøring.

Onsdag aften blev den første medarbejder, en tysk psykolog, dømt til udvisning. Torsdag eftermiddag fulgte samme dom mod den lettiske statsborger, og torsdag aften blev den danske underviser også  udvist og idømt bødestraf. De tre er ifølge de russiske myndigheder indrejst på et visum, der ikke tillader deltagelse i konferencen.

»Han havde et forretningsvisum, men eftersom han deltog i et socio-politisk arrangement, skulle han have haft et almindeligt humanitært visum,« sagde Olga Saitseva, talskvinde for de russiske udlændingestyrelse, til nyhedsbureauet AFP om den første dom.

De tre er inviteret til Rusland af den russiske organisation Komiteen mod Tortur. Ifølge den russiske søsterorganisation er dommen ikke i overensstemmelse med russisk retspraksis.
»Vi vil anke dommen, fordi vi mener, den er fejlagtig og uden hjemmel,« siger organisationens talsmand Ivan Sjtjiltsov, til Berlingske.

De russiske myndigheder har givet de udenlandske gæster visum på en invitation fra konferencens russiske værter, og myndighederne var derfor fuldt ud klar over, hvilket arrangement gæsterne skulle deltage i, siger han.

Dansk Institut mod Tortur har endnu ikke modtaget dokumentation om afgørelsen og vil ikke kommentere de russiske myndigheders fremgangsmåde.

»Det vigtigste for os er, at vores medarbejdere kommer sikkert hjem,« siger talsmand Anders Bernhoft.

Ingen udvisninger er blevet omstødt

Gæsterne fra den danske organisation er ikke de første, der er kommet i de russiske udlændingemyndigheders søgelys efter kontakt med menneskeretsgrupper.

11 amerikanske statsborgere er det seneste år ifølge en opgørelse fra Radio Free Europe blevet udvist af Rusland for arbejde i interesseorganisationer. I april blev en britisk historiker, der samlede materiale om Oktoberrevolutionen i 1917, udvist af en domstol i Nisjnij Novgorod for en lignende overtrædelse. På den Kreml-loyale TV-kanal LifeNews blev den ph.d.-studerende straks stemplet som spion.

Myndighedernes pres på civilsamfundet i Rusland er optrappet voldsomt de seneste tre år, siger den russiske jurist og menneskeretsforkæmper Pavel Tjikov.

»De kan ikke lide organisationer, der kritiserer magthaverne. Derfor fremstilles kontakt med udlændinge som en trussel mod den nationale sikkerhed,« siger han.

Han kender ikke til eksempler på, at domstolsafgørelse om udvisning af denne type er blevet omstødt.

»Formelt kan man anke, men ingen har haft held til at udfordre styrelsen, for bag den står FSB,« siger han med henvisning til den russiske sikkerhedstjeneste.

Også andre danske og nordiske organisationer er blevet berørt af indgrebene. I marts lukkede Nordisk Råd sit kontor i Skt. Petersborg, efter at de russiske myndigheder stillede krav om, at kontoret skulle registreres som »udenlandsk agent«.

Agentloven blev vedtaget med støtte fra Vladimir Putins regerende parti i 2012. Den har ramt en lang række russiske græsrodsbevægelser og interesseorganisationer, der har modtaget blot minimal støtte fra udlandet. Komiteen mod Tortur blev i januar føjet til regeringens agentliste, selv om dens arbejdsområde er rehabilitering af ofre for tortur.

»Konferencen var en målrettet indsats for uddannelse af vores psykologer og menneskeretseksperter, der arbejder med forhold i fængsler og arresthuse,« siger Ivan Sjtjiltsov om den aflyste konference.

De udviste fra den danske organisation har ifølge ham ti dage til at forlade Rusland.