Rusland skal have forsøgt at spionere mod Macron

Ved at oprette falske identiteter på Facebook skal russiske efterretnings-agenter have forsøgt at lokke personlige oplysninger ud af Macrons nærmeste medarbejder.

Frankrigs Emmanuel Macron giver hånd til Ruslands Vladimir Putin under et møde i forbindelse med G20 i Hamburg i juli. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Russiske efterretningsagenter forsøgte tidligere på året at spionere mod den franske præsident Emmanuel Macrons valgkampagne ved at oprette falske identiteter på Facebook. Det fortæller et medlem af den amerikanske kongres samt to andre kilder, der har fået indsigt i materialet.

Der blev oprettet en snes Facebook-profiler med henblik på at følge Macrons kampagnemedarbejdere og andre, som var tæt på den franske præsidentkandidat. Macron vandt en jordskredssejr ved den anden valgrunde i maj.

Facebook meddelte tilbage i april, at man havde truffet forholdsregler over for falske profiler, der spredte misinformation om det franske valg. Men bestræbelserne på at infiltere de sociale netværk omkring Emmanuel Macron har ikke tidligere været rapporteret.

Rusland har afvist at have blandet sig i det franske valg ved at hacke og lække e-mail og andre dokumenter. Amerikanske efterretningskilder fortalte i maj til Reuters, at hackere med forbindelse til den russiske regering var involveret, men de havde ikke afgørende beviser på, at Kreml havde beordret denne indtrængen.

Facebook har over for Reuters bekræftet, at man har opdaget spionprofiler i Frankrig, som man efterfølgende har deaktiveret. Antallet af falske franske profiler var steget til 70.000 – et betydeligt spring fra de 30.000, man havde afsløret i april, meddeler Facebook.

Spionagekampagnen omfattede russiske agenter, som udgav sig for at være venner af Macrons nærmeste medarbejdere i et forsøg på at få personlige oplysninger ud af dem, siger de tre personer, som er blevet briefet om sagen.

Medarbejdere hos Facebook lagde mærke til disse bestræbelser under det franske præsidentvalgs første runde og sporede dem til elektroniske værktøjer, som tidligere har været anvendt af Ruslands militære efterretningtjeneste, GRU, siger kilderne, som ikke ønsker deres navne frem.

Reuters