Rusland skærer i gassen til Hviderusland

Hviderusland skal til lommerne og betale gammel gæld, hvis landet vil undgå, at Rusland skal skrue alvorligt ned for gasleverancerne senere på ugen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands energigigant Gazprom har besluttet en dramatisk reduktion af gasleverancerne til Hviderusland i begyndelsen af næste uge, hvis ikke landets gæld er betalt, siger gasselskabets administrerende direktør Aleksej Miller.

- Sammenholdt med den mængde gas, der leveres i juni og gældens størrelse på 192 millioner dollar (1,2 milliarder kroner), er det besluttet at reducere gasleverancen med 85 procent til Hviderusland, siger Miller ifølge nyhedsbureauet RIA Novosti.

- De resterende 15 procent vil give Hviderusland mulighed for at holde sin gasnet i funktion, indtil den akkumulerede gæld er betalt fuldt ud, siger Miller. Ruslands præsident Dmitrij Medvedev advarede tirsdag om, at Gazprom vil reducere gasforsyningerne til nabolandet Hviderusland, hvis ikke gælden var betalt senest ved slutningen af ugen.

Gazprom sagde sidste måned, at gælden kan vokse til 500 millioner til 600 millioner dollar inden årets udgang.

EU følger gasstriden mellem Rusland og dets naboland tæt, efter at et skænderi mellem lederne i Moskva og Kiev førte til leverancer af russisk gas til Europa via Ukraine blev afbrudt i to uger i begyndelsen af sidste år.

Ruslands ultimatum kommer, efter at den hviderussiske præsident Alexandr Lukasjenko fløj til Moskva fredag for at mødes med Medvedev.

I en overraskelse melding i sidste måned tilbød Lukasjenko Rusland at kunne købe kontrol over Hvideruslands gasrørledningsoperatør og et olieraffinaderi i bytte for lavere energipriser. Rusland har dog afvist forslaget.

Hviderusland og Rusland udgør en fælles toldunion, men forholdet mellem de to tidligere sovjetstater har været noget anstrengt de senere år på grund af uenigheder om energipriser og handelsspørgsmål.

/ritzau/AFP