Rusland sender soldater hjem fra ukrainsk grænse

Der er meldinger om, at Rusland nu »blot« har 10.000 soldater udstationeret nær grænsen til Ukraine.

Russiske soldater holder vagt ved deres tank uden for den tidligere ukrainske militærbase i Perevalnoye tæt på Simferopol. Fold sammen
Læs mere
Foto: DMITRY SEREBRYAKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Russiske styrker er begyndt en gradvis tilbagetrækning fra den ukrainske grænse, oplyser Ukraines forsvarsministerium uden at præcisere, hvor mange soldater det drejer sig om.

»I de seneste dage har russiske styrker begyndt en gradvis tilbagetrækning fra grænsen,« siger en talsmand fra ministeriet i et telefoninterview med nyhedsbureauet AFP.

Kilder siger til en analytiker fra Kievs Militære og Politiske Studier, at Rusland »blot« havde 10.000 soldater udstationeret nær Ukraine i de tidligere morgentimer mandag. Tidligere har der været forlydender om, at op mod 100.000 russiske soldater stod klar i grænseområder til nabolandet.

Mandag besøgte Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, Krimhalvøen, der efter en folkeafstemning blev indlemmet i den russiske føderation. Han er den første russiske leder, der rejser til sortehavsregionen efter landets annektering af Krim.

»Er i Simferopol. I dag (mandag, red.) vil regeringen diskutere Krims udvikling,« skriver Medvedev på det sociale medie Twitter.

Regeringen i Moskva oplyser i en udtalelse, at Medvedev skal diskutere »spørgsmål om social og økonomisk udvikling i Krim-republikken og byen Sevastopol«.

Senere samme dag kom det frem, at Rusland har planer om at gøre Krim til en økonomisk zone, der tilbyder lav skat og reduceret bureaukrati for at tiltrække investorer.

»Vores mål er at gøre halvøen så attraktiv som mulig for investorer, så den kan generere indtægter nok til at sørge for sin egen udvikling,« sagde Medvedev på et møde.

Medvedev ankom til Simferopol timer efter, at den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, mødte sit russiske modstykke, Sergej Lavrov, i Paris. Her gentog Kerry, at Ruslands handlinger på Krim er »illegale og illegitime«, og mødet endte uden en konkret aftale.

Ruslands overtagelse af Krim i kølvandet på afsættelsen af den russisk-venlige præsident Viktor Janukovitj har forårsaget den største krise mellem Vesten og Rusland siden Den Kolde Krig.