Rusland sender isbilerne på usædvanlig tur til overophedet Sibirien

Elendigt sommervejr i det vestlige Rusland modsvares af stegende hede i landets normalt koldeste egne.

Der spises færre is i den russiske hovedstad Moskva og flere i det usædvanligt varme Sibirien. Her ses en isspiser i det russiske indkøbscenter GUM i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS SINYAKOV

Sibirien lyder som et koldt sted i manges ører. Navnet ligefrem knirker af isvinter og sneklædt nåleskov.

Men i disse uger er både sne og is en mangelvare i Sibirien. Den enorme russiske region øst for Uralbjergene er nemlig ramt af hedebølge.

I storbyen Krasnojarsk, hvor gennemsnitstemperaturen i januar er minus 15, har termometret i skrivende stund rundet de 35 plusgrader. I den russiske by Kysyl nær grænsen til Mongoliet lød målingen onsdag eftermiddag på 36 varmegrader.

Det står i modsætning til den usædvanligt kolde sommer i det vestlige Rusland. I Skt. Petersborg bød vejret i dag på 12 grader. I Moskva sneg temperaturen sig op på 16. Så sent som i begyndelsen af juni faldt der kortvarigt sne i den russiske hovedstad.

Udover skuffede solbadere og frustrerede landmænd har det usædvanlige vejrlig også givet de russiske isproducenter uforudsete problemer.

Fem gange færre is

Issalget ligger fem gange lavere end normalt i Moskva, og kølelagrerne ligefrem bugner af usolgte is, siger formanden for de russisk isproducenter, Gennadij Jasjin.

»Det kæder jeg sammen med vejret her. Men vejret er jo fremragende øst for Ural,« siger han til radiostationen Govorit Moskva.

Derfor er isproducenterne igang med den usædvanlige øvelse at sende is til Sibirien. Store mængder vafler og pindis fra det kolde Moskva transporteres nu mod øst, siger Gennadij Jasjin.

En del af overskuddet eksporteres endnu længere i samme retning, til Kina.

I alt fem sibiriske regioner har de seneste fem dage haft gennemsnitstemperaturer syv grader over normalen, hvilket lever op til definitionen på en hedebølge.

De usædvanlige varmegrader har også udløst skovbrande. Brandene har bredt sig over yderligere 5.000 hektar i Sibirien i løbet af et døgn, rapporterer den russiske skovstyrelse.