Rusland sender alle ubåde på havet i største øvelse siden sovjettiden

Rusland har sendt en række undervandsbåde på øvelse, og det vækker bekymring blandt NATO-landene. Det vurderes, at den russiske øvelse skal vise dens formåen og slå fast, at man er klar til at operere helt tæt på den amerikanske østkyst.

 

Den største russiske ubådsøvelse siden den kolde krig finder sted i Atlanten i disse dage.

Det var i forrige uge, at ti russiske ubåde, heraf formentligt otte atomdrevne, forlod deres baser på Kola-halvøen og dermed indledte dét, der vurderes at være den største øvelse af sin slags siden afslutningen på den kolde krig for 30 år siden.

Øvelsen kom angiveligt som en overraskelse for NATO og for den russiske nabo Norge, hvis flåde har til opgave at holde nøje øje med de russiske flådebevægelser.

NATO reagerer

Situationen udvikler sig hurtigt i disse dage. Ifølge norske presseoplysninger har NATO bedt flere medlemslande om at sende ekstra overvågningsfly til Norge, som skal supplere Norges seks egne overvågningsfly af Orion-typen. Det er fly, som er udstyret med særligt udstyr, som sætter dem i stand til at finde ubåde, ligesom de er udstyret med torpedoer, hvis der opstår situationer, hvor ubåde skal angribes.

Overvågningsflyene opererer typisk fra flybasen Andøya i det nordlige Norge, hvorfra der er kort afstand til den rute, som russiske ubåde typisk vælger, når de forlader deres flådebaser, som bl.a. ligger i området omkring Murmansk.

Et amerikansk P-3 Orion-fly af samme type, som det norske luftvåben i disse dage bruger til at holde øje med den massive russiske ubådsøvelse. Arkivfoto: Jose Cabezas/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den store russiske ubådsøvelse er allerede blevet et tema for den norske regering. Norge har, ligesom de fleste andre europæiske lande, været gennem en omfattende nedrustning siden afslutningen af den kolde krig. I takt med, at forholdet til Rusland har ændret sig til det værre og i takt med, at Rusland har investeret kraftigt i en modernisering af flåden og i løbet af de seneste år er blevet stadig mere aktiv, herunder i det omdiskuterede arktiske område, diskuterer NATO-landene deres egne modtræk og behovet for øgede investeringer i militæret.

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved det Norske Utenrigspolitiske Institut

»Rusland gør dette for at vise, at man er i stand til at true USAs østkyst.«


»Det er ikke fordi, at vi ser på ubådene som en militær trussel mod Norge. Men øget aktivitet øger også risikoen for, at der kan opstå situationer. Derfor er det vigtigt, at vi har en god forståelse af situationen, sammen med vore allierede,« siger Norges forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen fra partiet Højre.

Truer USAs østkyst

Avisen VG skriver, at den norske efterretningstjeneste, som udover brugen af fly også har to avancerede overvågningsskibe, som bruges til at overvåge de russiske militære aktiviteter i Nordatlanten og i farvandet op til den russisk-norske grænse, vurderer, at øvelsens formål er at vise Ruslands øgede militære formåen og at vise, at man igen er i stand til at arbejde tæt på den amerikanske østkyst.

En russisk ubåd passerer tæt ved den nordnorske kyst under en tidligere øvelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

»Rusland gør dette for at vise, at man er i stand til at true USAs østkyst,« siger seniorforsker Julie Wilhelmsen fra det Norske Utenrigspolitiske Institut til VG.no og tilføjer, at den nye øvelse er en del af et stadigt eskalerende mønster for øvelser. Med andre ord, så skruer Rusland i disse år op for antallet og størrelsen på sine øvelser, og det går ikke upåagtet hen i Norge.

Den norske forsvarsminister slår derfor fast, at man har erkendt behovet for at skrue op for investeringerne i militæret.

»Vi må forholde os realistisk til dette. Det er derfor NATO har ændret sine krav til medlemslandene om, at de må øge investeringerne i forsvaret«, siger Norges forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen.