Rusland sælger 36 jagerfly til Syrien

Rusland og Syrien har underskrevet en aftale til 550 millioner dollars, som skal sikre Syrien 36 såkaldte Mitten-fly, Yak-130.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland og Syrien har indgået en aftale om, at 36 russiske jagerfly skal sælges til Syrien. Ifølge aftalen, som blev underskrevet i december 2011, bliver flyene leveret, lige så snart russerne har fået en forudbetaling.

Det skriver avisen Ria Novosti.

Aftalen er opsigtsvækkende i en tid, hvor det internationale pres på Syriens præsident Bashar al-Assad vokser på grund af hans brutale håndtering af de mange demonstrationer i landet, som FN anslår har kostet 5.400 livet.

Rusland har ikke på noget tidspunkt medvirket i de internationale sanktioner og har heller ikke deltaget i våbenembargoen.

- Salget er helt sikkert en stor succes for Ruslands ledere og våbenhandlere, men det er klart, at det internationale samfunds beslutning om at knuse Assads regime kan føre til, at salget bliver ’forstyrret’, samt at Rusland lider et imagetab og et økonomisk tab, siger Ruslan Pukhov, leder af et analysecenter for strategi og teknologi i Moskva, til Ria Novosti.

Han tilføjer, at aftalen allerede var lavet, da situationen i Syrien var mindre dramatisk og fortæller desuden, at disse fly sandsynligvis ikke vil blive brugt til angreb mod oprørsstyrker – det kan gøres med billigere fly.

Salget kan ifølge russerne også retfærdiggøres, fordi Mitten-flyene kommer til kort over for de vestlige, tyrkiske og israelske fly, såfremt en international militærkonflikt skulle bryde ud i Syrien.

Tidligere i januar udtrykte USA stor bekymring om våbenleverancer til Syrien, efter at et russisk skib lastet med våben blev set i den syriske havn Tartus.