Rusland protesterer over amerikansk B-52-bombefly: »Respektløst«

Et amerikansk bombefly fløj tirsdag nær russisk luftrum, siger det russiske forsvarsministerium.

Et amerikansk B-52 bombefly her fotograferet under en øvelse i Letland i denne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valda Kalnina

Et amerikansk bombefly fløj tirsdag tæt på russisk luftrum over Østersøen. Herefter gik russiske kampfly på vingerne i en afvisningsmanøvre, siger det russiske luftvåben.

Det amerikanske bombefly krænkede ikke russisk luftrum, men episoden har vakt opsigt i Rusland, der kritiserer tilstedeværelsen af bombeflyet i Europa i forbindelse med en øvelse.

Tirsdag hævdede det russiske forsvarsministerium også, at det russiske luftvåben også havde observeret og afvist et norsk militærfly nær russisk luftrum over Barentshavet.

Ifølge de norske myndigheder var der tale om en rutinemæssig flyvning i internationalt luftrum.

En række NATO-lande, herunder Danmark, Norge og Storbritannien, har længe klaget over russiske fly, herunder bombefly, der udfører flyvninger nær landenes luftrum.

Forholdet mellem NATO og Rusland er fortsat præget af mistillid i kølvandet på den blodige konflikt i Østukraine, Ruslands annektering af Krim-halvøen og militærøvelser og oprustning på begge sider.

Den seneste episode kommer dagen efter russiske protester mod optagelsen af det lille balkanland Montenegro i forsvarsalliancen NATO.

Langtrækkende bombefly

Russiske militæreksperter hæfter sig ved, at episoden omfatter et fly, der er bygget til at bære blandt andet atomvåben.

»Strategiske bombefly bør ikke være så tæt på vores grænser,« siger Pjotr Deinekin, pensioneret officer i det russiske luftvåben, til nyhedsbureauet Reuters.

Han kalder episoden »respektløs«.

Ifølge det amerikanske luftvåben befandt flyet sig udelukkende i internationalt luftrum.

»Vi kan bekræfte, at et amerikansk B-52 opererede i internationale luftrum men vi har ikke information på nuværende tidspunkt om det russiske flys aktivitet,« siger en talsmand, Patrick Ryder, til Reuters.

Mistillid over Østersøen

Lignende advarsler har lydt fra en række NATO-lande, siden Rusland tilbage i 2007 genoptog patruljeflyvninger med langtrækkende bombefly. Flyvningerne blev intensiveret i kølvandet på Ukraine-krisen i 2014.

I maj observerede det amerikansk militær to russiske TU-95 bombefly og to kampfly nær Alaskas kyst. I september sidste år fløj russiske kampfly ifølge USA faretruende tæt på et amerikansk krigsskib i Sortehavet.

Forsvarets efterretningstjeneste konkluderede i 2014, at russiske flyvninger nær dansk luftrum »sandsynligvis også har omfattet simulerede missilangreb med taktiske fly mod dansk territorium«.

Ifølge den seneste risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste er antallet af russiske flyvninger med strategiske bombefly dog nu væsentligt lavere end i 2014 og 2015.

»Det er meget sandsynligt, at den primære årsag er det russiske engagement i Syrien,« skriver tjenesten i rapporten.