Rusland protesterer mod missilskjold

USA har fået et foreløbigt ja til at bygge første etape af et amerikansk missilskjold i Europa. Rusland kalder de nye militærbaser en »klar trussel«.

MOSKVA: Missilangreb fra slyngelstater mod europæiske storbyer.

Det er den officielle begrundelse for det missilskjold, som det amerikanske forsvarsministerium har planer om at brede ud over Europa. I månedsvis har Pentagon forhandlet med regeringerne i Tjekkiet og Polen om oprettelsen af amerikanske baser, hvorfra mulige angreb kan spores og missiler skydes ned, inden de rammer mål i Europa.

Virkeliggørelsen af planerne kom i weekenden et skridt nærmere, da den nytiltrådte premierminister i Tjekkiet udtrykte sin klare støtte til en ny amerikansk base i landet. Basen, der skal huse et avanceret sporingssystem, er det første konkrete skridt i opbygningen af missilskjoldets europæiske udlægger.

»Det vil øge sikkerheden i Tjekkiet og Europa,« sagde den nye premierminister Mirek Topolanek om de amerikanske planer.

Den amerikanske ambassade i Prag afviste dog, at der er indgået en endelig aftale, men bekræfter, at der foregår forhandlinger om baser i både Polen og Tjekkiet.

I Rusland vakte den tjekkiske premierministers udtalelser i går skarpe reaktioner fra både militære kilder og fra det russiske parlament.

»Vores analyse viser, at placeringen af en overvågningsstation i Tjekkiet og anti-missiludstyr i Polen er en klar trussel mod os,« sagde den russiske general Vladimir Popovkin, der har kommandoen over Ruslands rumforsvar.

Fremtrædende medlemmer af den russiske Duma truede med »negative konsekvenser« over for Tjekkiet, hvis landet gør alvor af planerne. Flere russiske eksperter har udtalt, at baserne i Tjekkiet og Polen vil gøre det muligt at spionere mod det russiske arsenal og dermed forrykke den strategiske balance i Europa. De afviser det også som »usandsynligt«, at missilskjoldet er rettet mod Iran og Nordkorea, som amerikanerne bedyrer.

I Tjekkiet afvises russernes frygt afvist som »absurd«.

»Rusland ved udmærket, at det ikke trues af dette system,« sagde den tjekkiske forsvarsminister, Vlasta Parkanova, i går.

Samtidig bekræftede den polske regering, at den forhandler med amerikanerne om endnu en base. Det drejer sig ifølge iagttagere om en missilaffyringsbase, som skal supplere basen i Tjekkiet. Den polske regering står imidlertid splittet i spørgsmålet og har endnu ikke taget endelig stilling.

Meningsmålinger viser, at flertallet af befolkningen i både Tjekkiet og Polen er imod oprettelsen af de nye amerikanske baser.