Rusland: Protester over Navalnij-anholdelse vil blive straffet

Kendt oppositionspolitiker er fængslet for tredje gang i år. Russiske ledere advarer mod protester.

Ruslands politiske ledelse i Kreml advarer oppositionen mod at gennemføre demonstrationer til fordel for den fængslede oppositionspolitiker Aleksej Navalnij. Fold sammen
Læs mere
Foto: DMITRY SEREBRYAKOV

Ruslands politiske ledelse i Kreml advarer oppositionen mod at gennemføre demonstrationer til fordel for den fængslede oppositionspolitiker Aleksej Navalnij.

»Sådanne aktioner vil blive straffet,« hedder det.

»Hvis nogen kommer med opfordringer til demonstrationer og aktioner, som ikke er i overensstemmelse med lovgivningen, så vil de blive retsforfulgt,« siger Kremls talsmand, Dmitrij Peskov.

En russisk domstol gav mandag Navalnij en tredje fængselsstraf i år, da den idømte ham 20 dages fængsel for at organisere offentlige møder.

Dommen betyder, at Navalnij, som er en af præsident Vladimir Putins mest markante kritikere i Rusland, ikke kan deltage i et stort politisk møde, som er planlagt i Sankt Petersborg på lørdag, når den russiske leder fejrer sin 65 års fødselsdag.

»Det er en gave til Putin på hans fødselsdag,« sagde Navalnij spøgefuldt i en kommentar til sin dom.

Oppositionslederen blev anholdt fredag, da han var på vej til et politisk møde. Han blev anholdt og anklaget for gentagne gange at bryde loven om offentlige møder.

Den 41-årige Navalnij har sagt, at han vil stille op til præsidentvalget til næste forår.

Valgkommissionen har ifølge nyhedsbureauet Reuters sagt, at han ikke kan stille op, da han er idømt en betinget en betinget dom for bedrageri.

/ritzau/Reuters