Rusland overvejer at slå 250.000 rensdyr ned

Der skal måske tyndes ud i bestanden af rensdyr i Sibirien. Der er alt for mange, og så er der miltbrand.

Mange rensdyr i Jamalo-regionen omkring 2500 kilometer nordøst for Ruslands hovedstad, Moskva, risikerer at blive aflivet inden jul. Billedet viser et rensdyrræs et sted i Murmansk. (Arkiv) Reuters/Mikhail Voskresensky Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Moskva. En kvart million af rensdyrene i Jamalo-regionen i Sibirien oplever muligvis ikke den kommende vinter.

Russiske eksperter foreslår, at de aflives inden jul.

Avisen Siberian Times skriver, at der i øjeblikket er 730.000 rensdyr i regionen, der ligger i den arktiske zone i det vestlige Sibirien.

Det er alt for mange.

- Bestanden af rensdyr i Jamalo er for høj. Jo tættere, bestanden er, jo værre bliver situationen med smitteoverførte sygdomme, og dyrene bliver oftere syge.

- En tæt bestand, specielt på tundraen, er meget skrøbelig og bør reguleres, siger Nikolaj Vlasov fra Ruslands veterinære myndigheder til avisen.

Han opfordrer til, at der videnskabeligt fastsættes en overgrænse for, hvor mange rensdyr Jamalo kan bære.

Selv baserer han sine skøn på erfaringer fra sovjettiden.

- Da blev bestanden holdt på 300.000-400.000. Nu er der 700.000, siger han.

Den britiske avis The Guardian skriver, at der er tale om den største samlede hjort af rensdyr i verden.

Ud over problemerne med for små græsområder er der også opstået problemer med miltbrand.

På grund af det varmere vejr er der dukket nogle gamle kadavere op på tundraen. De har været nedfrosset siden 1940'erne, da de døde, men nu 70 år senere er de tøet op, og de har miltbrandsporer.

Lokalt kaldes de for "zombiesmitten". I august rapporterede lokale medier, at miltbrand havde taget livet af en dreng på 12 og mindst 2500 rensdyr.

Hvis der for alvor tyndes ud i bestanden af rensdyr, kan det også få stor betydning for lokale nomader, der lever af rensdyr, og som flytter rundt med private flokke på nogle hundreder dyr.

Antropologen Olga Murasjko siger til Siberian Times, at der også udstedes tilladelser til gasudvinding i området i et stadig højere tempo.

- Sammenfaldet i disse nye planer, en hurtig reduktion i antallet af rensdyr i Jamalo og hurtig udstedelse af licenser til at udvinde gas i samme region, giver stor bekymring for skæbnen for rensdyrnomader, siger hun.

/ritzau/