Rusland optrapper sin offensiv mod USAs missilforsvar

Med en blanding af tilbud og trusler forsøger den russiske præsident Putin at tage initiativet i striden med USA om et missilskjold i Europa.

Den russiske præsident, <br>Vladimir Putin. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Den amerikanske præsident George W. Bush fik ikke meget ud af at invitere sin russiske kollega, Vladimir Putin, på fisketur i Maine tidligere på ugen.

Tværtimod ser Rusland ud til at vinde land med stadig nye forslag om en alternativ plan for opstillingen af et missilforsvar i Europa i forhold til USAs planer om, at det skal placeres i Polen og Tjekkiet.

Præsident Putin har foreslået, at en vigtig radarbase for missilforsvaret flyttes fra Tjekkiet til enten det sydlige Rusland eller Kaukaus, hvor den vil ligge i en ideel position til at observere fjendtlige raketter affyret fra Mellemøsten mod USA eller dets NATO-partnere i Europa. Det har givet Rusland det diplomatiske initiativ i forhold den europæiske opinion, hvor der i både Polen og Tjekkiet men også andre lande som Tyskland er stor skepsis over for de amerikanske missilskjoldsplaner, vurderer diplomater.

Den russiske vicepremierminister Sergej Ivanov, som er favorit til at efterfølge Putin som præsident næste år, opfordrer USA og NATO til at tænke over det russiske forslag. Det kunne medvirke til, at Rusland ikke vil placere nye raketter og krydsermissiler i Kaliningrad-enklaven som planlagt, siger Ivanov.

Kaliningrads missiler
Rusland har flere gange antydet, at det vil optrappe sin militære opbygning i Kaliningrad-regionen, der ligger som en russisk enklave ved Østersøen mellem Litauen og Polen, hvis USA gør alvor af planerne om at oprette baser for sit missilskjold i Polen og Tjekkiet. Det kan føre til en militær optrapning i Østersø-regionen og yderligere spænding mellem de baltiske lande, Polen og Rusland.

Fra russisk side arbejder man på at få spørgsmålet om placeringen af baserne for missilskjoldet lagt i faste rammer i det såkaldte NATO-Ruslands-råd, NRC, hvor NATO-landene og Rusland mødes regelmæssigt om fælles spørgsmål.

Det vil gøre det vanskeligere for USA at indgå rent bilaterale aftaler med Polen og Tjekkiet om placeringen af missilskjolds-baserne.