Rusland opruster i Syrien efter nedskydning af fly

Efter nedskydningen af et russisk kampfly vil Rusland nu installere et avanceret missilforsvarssystem i Syrien. Samtidig overvejer man økonomiske sanktioner mod Tyrkiet.

Foto: ATTA KENARE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: I tilspidsede situationer må man sætte hårdt mod hårdt. Det synes i hvert fald at være opfattelsen hos Ruslands regering.

Efter et russisk kampfly tirsdag blev skudt ned nær grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, vil Rusland nu installere et avanceret missilsystem for at forstærke luftforsvaret ved landets base i Latakia-provinsen i Syrien.

Missilsystemet er af modellen S-400, som kan bruges til at nedskyde fly på lang distance.

»Jeg håber, at dette, sammen med andre tiltag, vi tager, vil være nok til at sikre vores flys sikkerhed,« siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag ifølge Reuters.

Samtidig siger Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, ifølge Reuters, at man også overvejer at indføre økonomiske og forretningsmæssige sanktioner mod Tyrkiet.

Ifølge Tyrkiet blev det russiske kampfly skudt ned af to tyrkiske F16-fly, fordi det krænkede tyrkisk luftrum og advarede gentagne advarsler. Russiske myndigheder fastholder dog, at flyet blev skudt ned fra jorden i Syrien, og at det aldrig krænkede tyrkisk luftrum. Den ene af de to piloter har angiveligt mistet livet, mens den anden skulle være reddet i sikkerhed. Ifølge Rusland har Tyrkiets handlinger øget spændingerne mellem Rusland og NATO, som Tyrkiet er medlem af, og stemningen mellem de to lande har det seneste døgn været i bund.

Onsdag kritiserer Vladimir Putin ifølge Reuters den tyrkiske regering for konsekvent at fremme en »islamisering« af det tyrkiske samfund, og en talsmand for den russiske regering siger, at Rusland vil fortsætte bombardementer i Syrien nær den tyrkiske grænse.

»Vi så gerne, at terroristerne og de militante holdt sig længere fra den tyrkiske grænse, men uheldigvis har de en tendens til at opholde sig på syrisk grund nær den tyrkiske grænse,« siger talsmanden ifølge Reuters og fortsætter:

»Ruslands operationer vil uden tvivl fortsætte.«

Rusland har udført bombetogter i Syrien siden 30. september.