Rusland og Kina holder fælles flådeøvelse i Østersøen

Kina og Rusland styrker de strategiske bånd over for NATO med en flådeøvelse i Østersøen

Besætningen ombord på den kinesiske destroyer Yinchuan, i Hong Kong den 8. juli 2017. / AFP PHOTO / TENGKU Bahar Fold sammen
Læs mere
Foto: TENGKU BAHAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kineserne kommer.

Hen mod slutningen af denne uge vil kinesiske krigsskibe ankomme til Østersøen, som del af en omfattende flådeøvelse med Rusland. Øvelsen skal finde sted mellem den 24-27 juli.

Det skriver det tyske dagblad Die Welt.

Øvelsen er en del af det russisk-kinesiske samarbejde, hvor de to lande på skift har stået for fælles militære øvelser siden 2012.

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua beskrev, ifølge Die Welt sidste måned målet med dette år øvelse.

»Målet er at konsolidere og fremme Kina og Ruslands omfattende strategiske partnerskab, for koordinering og uddybelse af det venlige og praktiske samarbejde mellem de to militærgrupper«

De kinesiske skibe blev spottet af den hollandske flåde i begyndelsen af denne uge.

»De har meldt deres ankomst, og vi vil følge dem, som vi følger alle andre statsskibe i vores farvand«, siger lederen af forsvarets operationscenter Steffen Lund til Politiken.

Undervejs gennem dansk farvand og Storebælt følges den blot to år gamle, avancerede missil-destroyer, »Changsha«, fregatten »Yuncheng« og et forsyningsskib af et dansk patruljefartøj, oplyser kaptajn Steffen Lund til Politiken.

Rusland og Kina har tidligere afholdt militære øvelser i europæisk farvand. Den fælles øvelse i 2015 fandt sted i Middelhavet.

»De vigtigste mål for øvelserne er at øge effektiviteten af samarbejdet mellem de to flåder for at imødegå sikkerhedstrusler til søs, at træne besætningerne på de russiske og kinesiske krigsskibe, for at styrke venskab og samarbejde mellem den russiske flåde og flådestyrkerne i den kinesiske befolknings befrielsesarmé,« lyder det ifølge dagbladet Daily Star i en erklæring fra det russiske forsvarsministerium.

I en udtalelse til Global Times i Kina, kalder flådeekspert Li Jie, at den fælles øvelse sender et meget klart signal til NATO.

»Ved at sende sin mest avancerede missilstyrede destroyer udtrykker Kina sin troskab over for Rusland, og sender også et stærkt signal til andre lande, der planlægger at provokere,« siger han til Gobal Times.

Li Jie mener også at dette års øvelse har særlig betydning, fordi den finder sted i et strategisk vigtigt område. Tæt på de baltiske lande, Sverige og Danmark.