Rusland og Kina har nyt fredsinitiativ for Nordkorea

Rusland og Kina kalder Nordkoreas meddelelse om missiltest for "uacceptabel".

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans kinesiske modpart, Xi Jinping, lancerede tirsdag et nyt initiativ for at bidrage til en løsning af konflikten omkring Nordkorea. Reuters/Sergei Karpukhin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans kinesiske modpart, Xi Jinping, lancerede tirsdag et nyt initiativ for at bidrage til en løsning af konflikten omkring Nordkorea.

De to ledere, der mødtes i Moskva tirsdag, foreslår, at Nordkorea indtil videre standser dets missiltests og atomprøvesprængninger, mens USA og Sydkorea til gengæld indstiller store militærmanøvrer.

»De to parter foreslår, at Nordkorea som en frivillig politisk beslutning erklærer en pause i atomprøvesprængninger og missiltests,« hedder det i en russisk-kinesisk erklæring.

»Til gengæld må USA og Sydkorea indstille store militærmanøvrer,« hedder det videre.

Desuden siger Rusland og Kina, at USA må stoppe etableringen af et missilskjold i Sydkorea.

I den fælles erklæring fordømmer Rusland og Kina Nordkoreas meddelelse om en missiltest som "uacceptabel", og de to stormagter opfordrer indtrængende til tilbageholdenhed, så spændingerne ikke tager til.

Nordkorea foretog natten til tirsdag ifølge egne oplysninger en vellykket affyring af et interkontinentalt testmissil. USA havde dog tidligere tirsdag vurderet, at der var tale om et mellemdistancemissil. Det modsiger Nordkorea altså.

Sydkorea har meddelt, at det undersøger påstanden om et interkontinentalt missil.

Flere uafhængige eksperter har på baggrund af data om testen konstateret, at der formentlig er tale om et interkontinentalt missil.

To våbeneksperter, som det franske nyhedsbureau AFP har citeret, hævder, at missilet ville kunne ramme Alaska. Både Rusland og Kina grænser op til Nordkorea.

Donald Trump har på Twitter kommenteret testen.

»Har den fyr ikke noget bedre at tage sig til,« skriver den amerikanske præsident.